Montasje av bilder fra Barnevaktens mest leste artikler 2018.

Nettvett og spill: De mest leste sakene i 2018

På nettsidene til Barnevakten finner du mange anmeldelser av spill, apper og filmer, i tillegg til lang rekke med tips og råd om nettvett. Hva leste foreldre og pedagoger i 2018?

Barnevaktens nettsted fikk over to millioner sideoppslag i 2018. Blant de mest leste enkeltartiklene finner du temaer som Momo, Fortnite, Snapchat, Roblox, Tellonym, Musically og Halloween. Populært var også foreldreinnstillinger for nettbrett og telefoner.

Nedenfor finner du lenker til en del av de mest populære sakene.

Svært mange leste om Momo

Svært mange ville lese om Momo som vi omtalte i september, etter at vi hadde fått flere henvendelser fra skoler hvor barn snakket om og var skremt av Momo challenge.

Momo er et nett-fenomen personifisert i et urovekkende bilde av en skulptur som skremte mange barn, og som har vært en snakkis jorden rundt siden den dukket opp i 2016.  

Les om Momo her: Momo skremmer og truer

Andre aktuelle artikler:

En artikkel om Snapchat engasjerte mange

Foto: Shutterstock.

Barnevakten legger ofte vekt på det positive ved spill, chatting og apper. Men det er også lurt å sette noen rammer, vi erfarer at en del barn kan bli slitne av konfliktene som oppstår i sosiale medier. Sender foreldrene barna for tidlig ut i den digitale verdenen?

Les kronikken om Snapchat her.

Andre aktuelle artikler:

Mange var interessert i den digitale lekekassen Roblox

Vår anmeldelse av spillet Roblox kom på nettet i slutten av 2017, og har vært populær å lese gjennom 2018. Roblox er en digital lekekasse som finnes til smarttelefoner, nettbrett, konsoll og PC. Her kan man spille spill som tusenvis av andre har laget, eller man kan lage sine egne spill fra bunnen av.

Les om Roblox her. Les også: Frister det å bruke ekte penger i Roblox?

Vår anmeldelse av Fortnite blir ofte lest

Veldig mange leste i 2018 vår anmeldelse av spillet Fortnite, selv om artikkelen stammer fra 2017. Fortnite er et skytespill som er svært populært blant barn og unge. Spillet har tolv års aldersanbefaling.

I Fortnite spiller man mot andre barn og voksne som har koblet seg på spillet verden rundt. Mye av spillet går ut på at alle skyter mot alle. Sistemann som lever, har vunnet spillet. Man kan også spille på lag.

Skytespill finnes i mange varianter, i noen er det lekefigurer som skyter uten at blod eller smerte er involvert. I andre spill er grafikken svært virkelighetsnær og det er blodsprut, gørr og lidelse. Fortnite la seg på midten av skalaen.

Les om Fortnite her.

Her er flere aktuelle artikler:

Tellonym – en unødvendig app

Mange leste vår anmeldelse av appen Tellonym. Appen gir anledning til å sende anonyme meldinger, noe som øker risikoen for mobbing. Appen minner om Sarahah som ble mye omtalt i mediene.

Les om Tellonym her.

Her er flere artikler:

Vår anmeldelse av appen Musically (Tik Tok)

Skjermdump av ulike rekamebilder for appen Tik Tok.

Med denne appen kan barna lage karaoke-videoer. Vår anmeldelse fra 2016 er fremdeles populær i 2018. Appen ble i 2018 slått sammen med en annen app som ble kalt Tik Tok, den sammenslåtte appen blir kalt «Tik Tok – including Musically». Vi lagde i 2018 derfor en ny anmeldelse: Tik Tok – including musically

Så fort man har lastet ned appen, får man tilbud om å følge live-sendinger, og der kan man legge igjen kommentarer. Foreldre bør derfor, som ved alle sosiale medier, sette seg inn i hva hver app kan brukes til. Med kunnskap om appene kan foreldrene gi barna føringer om hvilke apper som er ok og om hvilke innstillinger hver app bør ha.

I innstillingene i Tik Tok kan man begrense mulighetene ganske mye. Man kan for eksempel bestemme at fremmede ikke skal kunne lage «duett» med barnets innslag. Duett betyr at man tar utgangspunkt i en annens videoinnslag og legger sine egne filmklipp og lyder oppå. Dere vet ikke hva fremmede kan finne på av ekle innslag som på den måten kobles til ditt barns innslag, derfor kan det være lurt å stenge for duett-muligheten.

Filmtips til Halloween

Gåsehud

En annen artikkel som var populær i 2018, var Barnevaktens 10 filmtips til Halloween. Filmene passer fra rundt tiårsalderen. Les filmtipsene her: Filmtips til Halloween

Flere artikler om film:

Foreldreinnstillinger for nettbrett og telefoner

Foto: Shutterstock

To artikler som ble populære i 2018, handler om hvordan du klargjør nettbrett og telefoner som barn skal bruke.

Bli medlem av Barnevakten