Geparden Maleika

Filmtips: Koselige filmer med dyr

Få gode tips til koselige og spennende filmer som handler om dyr og natur. Her finner du filmer som passer perfekt til en filmkveld med familien.

Det mangler ikke på flotte filmer med dyr. Mange foreldre vil nok huske klassikere som Free Willy og Beethoven fra 1990-tallet, og Disney har produsert en lang rekke uforglemmelige filmer med dyr i hovedrollene, som for eksempel 101 Dalmatinere, Bambi, Aristokattene og Lady og Landstrykeren. I vår artikkel om filmene fra Pixar vil du også finne en rekke svært gode animasjonsfilmer med både dyr, insekter og fisker i hovedrollene.

I denne artikkelen har vi samlet en variert samling filmer fra den store databasen til Barnevakten som handler om dyr og natur, og som egner seg godt til en hyggelig og lærerik filmkveld for barna eller til en filmkveld for hele familien.

Er du på jakt etter flere filmtips?

Du kan søke etter flere filmer ulike tema i vår database ved å klikke her.

Se også vår startside for film, der du finner en rekke artikler med anbefalingslister sortert etter ulike tema.

For de yngste (og hele hele familien)

Operasjon froskeegg

Nederlandsk barnefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Max og Jesse får en morsom og spennende tur gjennom skog og mark når de legger ut på jakt etter froskeegg. Denne nederlandske barnefilmen vant publikumsprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2009, og det var helt fortjent. Dette er en flott film for barn, full av sjarm og glede. Tempoet er rolig, slik at de yngste ikke vil ha problemer med å følge historien. Det skjer alltid noe morsomt og spennende, og med jevne mellomrom stemmer karakterene i en artig sang.  Naturopplevelsene til Max og Jesse fremstilles som spennende eventyr, og barn som ser filmen vil forhåpentligvis bli nysgjerrige på livet i naturen og inspirerte til å oppsøke skog og mark. I tillegg er forholdet mellom Max og Jesse et fint forbilde, der barna som ser filmen får innblikk i at selv om man har gjort noe dumt eller fortalt en løgn, så er det alltid best å være ærlig. Og selv om man kanskje blir uvenner en liten stund, så blir man gjerne enda bedre venner etterpå.
Les Barnevaktens anmeldelse

Brillebjørn på bondegården

Brillebjørn på bondegården

Norsk barnefilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales for de yngste

I denne filmen er Brillebjørn og Lucy på besøk hos besteforeldrene til Lucy. Besteforeldrene bor på en bondegård med mange fine dyr og ting. Vi møter blant annet høner, sauer, kuer og traktorer, og i tillegg kommer fetter Liam på besøk. Likevel er ikke alt gøy hele tiden, men det løses uten problemer av Brillebjørns fantasimagi. Dette er en fin og koselig film som passer ypperlig for de aller yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

En annen film om Brillebjørn som kan vekke nysgjerrighet for naturen er Brillebjørn på ferie, som vi også anbefaler for de yngste.

Geparden Maleika

Geparden Maleika

Tysk dokumentar/barnefilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Passer for alle

Bli kjent med geparden Maleika og barna hennes i denne fine naturfilmen for de yngste, der vi får innblikk i både sterk kjærlighet og en nådeløs tilværelse. Balansen mellom det gode og det vanskelige er skildret på en fin måte for de yngste. Barn får et fint innblikk i hvordan naturen fungerer, på både godt og vondt, sett fra et rovdyrs side. Det er lett å la seg imponere over de flotte kattedyrene, og det å se hvor sjarmerende og flotte de er, skaper interesse og engasjement for å bevare denne truede arten.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kjæledyrenes hemmelige liv

Amerikansk familiefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Passer for alle

Hva gjør kjæledyrene våre når vi ikke er hjemme? Det er det strålende utgangspunktet for denne filmen. Dessverre utnyttes ikke potensialet i ideen, men dette er likevel en sprø og underholdende historie som byr på fart og humor for hele familien. Filmen har noen svært morsomme scener, for eksempel med puddelen Augustus som blir en vill og gal headbanger med en gang han er alene. Det er også et greit budskap om at vi alle trenger hverandre, lojalitet og at selv de som er slemme kan være gode på bunnen. Men det er litt synd at dette ikke er blitt en enda bedre film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hundehotellet

Amerikansk familiefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Søskenparet Andi og Bruce elsker hunder, og da de snubler over et forlatt hotell får de en strålende idé. Hva med å lage et hotell for hjemløse hunder? Denne filmen passer for hele familien, og det er hundene som stjeler showet. Filmen har også et flott budskap. Barna illustrerer på en flott måte hvor verdifullt det kan være å sette andres vel foran ens egen lykke, og hvilke velsignelser det kan føre med seg. Samtidig understreker filmen at vi alle har et ansvar for å behandle løshunder og andre hjemløse dyr på en human måte.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hårete Hevn (Furry Vengeance)

Amerikansk komedie, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Dan Sanders får virkelig oppleve dyrenes vrede når han blir leder for et prosjekt som skal erstatte et flott naturreservat med et stort boligfelt. Dette er en artig komedie med et tydelig naturvennlig budskap – her handler det om å vise barn og unge at menneskenes utbygging av flotte naturområder ikke kan fortsette. Filmen er laget for en ung målgruppe, og passer utmerket for barn opp til tolv år, men hele familien kan gjerne kose seg med denne filmen sammen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Happy Feet 1&2

Amerikanske animasjonsfilmer, 2006/2011
Barnevaktens vurdering: Tillatt for alle. Happy Feet 2 passer aller best fra seks år.

Filmene om den steppeglade pingvinen Mumle og maken hans Gloria byr på god stemning, sang, vitser og en passe dose spenning. Happy Feet har et sterkt miljøpolitisk budskap, samtidig som Mumle blir tvunget til å gå sine egne veier for å utvikle seg og i neste omgang føre hele pingvinflokken videre. I Happy Feet 2 utløses krisen av en tilfeldig naturkatastrofe, ikke av hensynsløs politikk – og oppfølgeren har ikke helt den samme kvaliteten.
Les Barnevaktens anmeldelse av Happy Feet 2

Snøleoparden

NB: Denne filmen har premiere på kino 1. april.

Fransk dokumentar, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne franske dokumentaren følger en erfaren naturfotograf og en forfatters søken etter den mytiske snøleoparden blant de Tibetanske fjelltoppene. Snøleoparden er en fascinerende film. Det er utrolig interessant og spennende å se hvordan de iskalde og tilsynelatende øde, tørre og skrinne fjellene i Tibet formelig yrer av fantastisk dyreliv. Vi får se hele bredden av arter, alt fra små gnagere til store plante- og dyreetere, samt det flotte fuglelivet. Like interessant er det at vi får et godt innblikk i hvordan det er å være naturfotograf, samt de refleksjoner de to mennene gjør seg rundt naturen og menneskets plass i denne. På grunn av at filmen vier mye fokus til disse refleksjonene, passer filmen aller best for litt eldre barn, ungdom og voksne. Men det betyr ikke at filmen ikke egner seg for de yngste. Her er det veldig mye flott natur og dyreliv som også de yngste kan la seg fascinere av. Det eneste er et par scener der rovdyr dreper og spiser andre dyr, som kanskje noen barn ikke vil synes det er så kjekt å se på.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven. Uten et eneste ord skildrer denne filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kule Kryp 2

Kule Kryp 2

Fransk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Dette er en original og kul film om fire insekter som havner på eventyr i Karibien. Uten et ord formidles de morsomme og spennende opplevelsene til to marihøner, en svart maur og et annet hårete småkryp. Filmen har et rolig tempo, men den er full av artige påfunn og kan vekke barns interesse for naturen. Dette er en sjarmerende familiefilm som passer utmerket for barneskolebarn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pingvinenes marsj

Fransk dokumentar, 2005
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

To års planlegging. Ett år isolasjon. Frostskader. Og en opplevelse som vil vare livet ut. Og ikke minst en Oscarpris for beste dokumentar. Slik var ståa for dokumentarmakerne som la ut på en ekspedisjon for å følge kongepingvinen. Dette er en spennende og lærerik dokumentar som passer for hele familien.

Hjem til villmarken

Australsk/amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Hjem til villmarken er en sprø og smart animasjonsfilm med et godt budskap som anbefales for hele familien. Ideen med å gjøre en gjeng med dødelige dyr til de snille, og de vi vanligvis liker til de usympatiske, er helt super, og blir en kilde til sprø og absurd humor, og ikke minst utgangspunktet for filmens gode budskap. Historien tar et tydelig standpunkt til at det ikke er riktig å holde dyr i fangenskap, og at man ikke bør dømme andre etter hvordan de fremstår, men etter hvordan de er som personer – eller som slanger og edderkopper i dette tilfellet. Alle karakterene går gjennom en personlig reise, og ingen av dem ender opp med den personligheten de hadde da filmen begynte. Dette er med andre ord en rik film med et tydelig og lett håndgripelig budskap som inviterer til refleksjon etter å ha sett filmen, og når dette kombineres med fart, spenning og mye humor blir resultatet en svært så fornøyelig familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ailos reise

Alias reise – Et nordnorsk eventyr

Norsk/fransk/finsk naturfilm, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Ailos reise – Et nordnorsk eventyr er en vakker naturfilm der vi følger reinsdyret Ailo og mange flotte dyr gjennom et år i den fantastiske naturen i Nord-Norge. Vi får se en sunn og frodig villmark som både inspirerer til å tilbringe mer tid i skog og mark, og som kan vekke engasjement for å bevare reinsdyrenes leveområder, noe som også kan bli en inngang til store og viktige miljøspørsmål.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lassie kommer hjem

Lassie kommer hjem

Tysk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Det er flott at Lassie er tilbake for en ny generasjon barn. Denne tyske filmen utpreger seg ikke på noen måte, men den er godt laget og byr på god stemning, litt spenning og mye annet morsomt. For unge barn som liker hunder er filmen midt i blinken, og filmen rører med sin gode skildring av det sterke båndet mellom Florian og Lassie. Filmen har mye god tematikk om lojalitet, vennskap og det å aldri gi opp.
Les Barnevaktens anmeldelse

Heldiggrisen Babe

Amerikansk/australsk drama, 1995
Barnevaktens vurdering: Vi anbefaler fra seks år

Denne klassiske barnefilmen om den positive grisungen Babe er så sjarmerende og inspirerende at det er en fryd, og inkluderes av mange på listen over de beste barnefilmene som er laget. Filmen har et flott og hjertevarmende budskap om å være god og snill, se det beste i alle, ha tro på hverandre og ikke minst en stor oppmuntring om at man kan klare mye mer enn det andre forventer. Filmen har også en mild samfunnskritikk. Både dyrene og menneskene er fordomsfulle og lite tillitsfulle, men dette skyldes ikke ondskap, mer en mangel på at ingen har åpnet øynene deres for alternativer. Dette er også en film som vil gi barn større forståelse av hvor kjøttmat kommer fra, og at dyrene på gården slaktes for å spises, uten at dette fremstilles på en ubehagelig måte. Med andre ord, hele historien er konstruert med den hensikt å utvide horisonten, skape refleksjon og vise hvor mye bra som kommer av å være snill med andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dolittle

Dolittle

Amerikansk eventyrfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Den eksentriske Dr. Dolittle har en helt spesiell evne. Han kan snakke med dyr! Dolittle er en påkostet familiefilm som har mange av de rette ingrediensene som skal til i en god familiefilm; sprø og sjarmerende karakterer, artige og eksotiske dyr, noen farlige skurker og en eventyrlig reise for å redde dagen. Filmen er full av fart og humor, og vi tror filmen vil oppleves veldig underholdende for barn i skolealder. Men filmen likevel fremstår som en lettvekter i forhold til de beste familiefilmene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Reddet av Ruby

Amerikansk drama, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer for barn fra seks år

Politimannen Dan slår seg sammen med den tidligere gatehunden Ruby for å oppnå drømmen om å bli tatt opp i hundepatruljen i Rhode Island i denne koselige filmen for ungehundeelskere. Historien har mye fokus på positiv oppmuntring, at alle fortjener en sjanse til, viktigheten av å stole på hverandre – og at selv om ting virker vanskelig, så kan det lønne seg å ikke gi opp. Filmen er inspirert av en sann historie, og har et fint budskap om å ikke gi opp dyr som er litt rampete og ikke har fått skikkelig oppdragelse. Filmen fremstår imidlertid som enkelt laget, og manuset er ikke akkurat originalt. Men samtidig er ikke dette en film som gir seg ut for å være noe mer enn det den er – dette er en koselig og positiv film om en artig hund som mange barn vil ha glede av å se.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Call of the Wild – Når villdyret våkner

Amerikansk eventyr, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

I dette spennende villmarkseventyret følger vi hunden Buck på en begivenhetsrik og inspirerende reise der han finner seg selv og sin plass i verden. Jack Londons klassiske bok byr på en knallsterk historie, og den er godt ivaretatt gjennom filmen. Det er brukt gode virkemidler for å formidle Buck sin gradvise utvikling og frigjøring. Historien formidler sterke verdier som godhet, lojalitet og offervilje, for å nevne noe. Buck er både bortskjemt og går gjennom lidelse på livsreisen, og alt dette er nødvendig for at han skal få den innsikt og klokskap som får ham til å finne ut hvem han virkelig er. Filmen har ni års aldersgrense på grunn av en rekke dramatiske scener.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jungelboken

Amerikansk eventyr, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Disney har laget en ny versjon av sin klassiske tegnefilm, men denne gangen som en dramatisk spenningsfilm. Vi lar oss rive med i historien fra den fargerike og spennende jungelen, der den unge gutten Mowgli vokser opp sammen med villdyrene. Dette er en underholdende og fartsfylt film som vi anbefaler fra ni år, men det er litt mye fokus på action, og litt mindre på de nære og personlige scenene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marley and Me

Amerikansk dramakomedie, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

John og Jenny Grogan starter et nytt liv i Florida. De skaffer seg valpen Marley, og han er en ustyrlig krabat som vil prege livene deres for alltid. Historien er litt ufokusert, men sett under ett er dette en morsom og rørende dramakomedie med et godt budskap om at det ikke alltid er den eller det som gjør livet lett å leve som er årsaken til de aller beste tingene som skjer i livet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Til siste hinder

Norsk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Passer best for ungdom

Vennskap, aksept i venneflokken, moter og hester er hovedtemaene i denne filmen, som også viser samhold og tilgivelse på en god måte. Filmen tar for seg kulturkræsjet mellom den hippe byen og det tradisjonelle livet på landet, samtidig som hovedpersonen Ida utvikler et nært forhold til hesten Kehilan. Dette er en typisk jente- og tenåringsfilm, og hvis man er rundt 14 år, interessert i hester (og identitet og venner), vil nok filmen være aktuell og engasjerende.
Les Barnevaktens anmeldelse

War Horse

Amerikansk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

War Horse er en storslått film der det ikke er spart på noe for å lage flotte scener fra et krigsherjet Europa under første verdenskrig. Det er hesten Joey som har hovedrollen, og vi følger ham fra naturskjønne Devon til hans tid i hæren, både på engelsk og tysk side. Og spørsmålet er jo om Joey vil gli gjenforent med Albert, som oppdro hesten i Devon. Budskapet dreier seg mest om vennskap og ubrytelige bånd, og egner seg godt for barn og unge. For hesteinteresserte er dette en kjempeflott film. Men samtidig er dette ikke Steven Spielberg sin beste film, mye på grunn av at filmen mangler litt dybde.
Les Barnevaktens anmeldelse