Strålende filmer til skoletimen (12+)

Vi har samlet et knippe filmer som egner seg til undervisning i en rekke ulike temaer. I denne artikkelen er de fleste filmene egnet for barn fra 12 år.

Barnevakten har bygget opp en stor database med filmanmeldelser, og i denne artikkelen har vi hentet frem et knippe filmer som egner seg utmerket  til undervisning, og som samtidig har fått terningkast fem eller seks. Du kan også finne en rekke andre filmer i vår database som egner seg godt til undervisning.

Du kan søke etter flere filmer i vår database ved å klikke her

Filmene er sortert etter noen generelle tema i listen under, men merk at mange av filmene kan brukes til undervisning i flere tema.

Les også: Våre beste filmtips: 12-15 år

Historie

Amundsen

Amundsen

Norsk drama, 2019
Anbefales fra tolv år

Dette er en kald film. Scenene fra isødet knaker av kulde, og personskildringen er like kald. Her tegnes et bilde av en sterk, sta og til tider nådeløs mann. Historien fortelles fra brorens perspektiv, noe som åpner for at vi kan reflektere og gjøre egne resonnement om Amundsen som person. Filmen handler om en viktig og stolt del av Norges historie, og egner seg utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kongens nei

Norsk drama, 2016
Anbefales fra ni år

Dette er en sterk beskrivelse av noen av de viktigste døgnene i Norges historie. I denne filmen følger vi de dramatiske timene rundt 9. april, da Tyskland invaderte Norge og Norges regjering måtte ta stilling til hvordan de skulle håndtere situasjonen – kapitulere og legge seg under Tyskland frivillig, eller erklære krig. Kongens nei til tyskerne er en svært viktig hendelse i det norske demokratiets historie, og filmen viser hvordan Kong Haakon VII må ta svært bevisste valg ut fra hva som er hans rolle i samfunnet. Dramaet er lavmælt skildret, med forholdsvis lite action og mer fokus på personlige beskrivelser. Måten Haakon blir skildret som et helt menneske, med alt fra sine ryggproblemer til sin store omsorg for barn, er gjort på en varm og rørende måte – og mesterlig spilt av Jesper Christensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flukten fra Øst-Tyskland

Flukten fra Øst-Tyskland

Tysk drama, 2018
Anbefales fra tolv år

Den sanne historien om de to familiene som rømte med luftballong fra Øst-Tyskland i 1979 er ikke bare en spennende underholdningsfilm, det er også en sann historie som gir innsikt i en viktig del av verdenshistorien. Vi får et godt inntrykk av hvordan det var å bo i Øst-Tyskland under diktaturet, og både prosjektet med å lage den store ballongen og de mellommenneskelige forholdene er skildret på en interessant måte. De voksne kjenner på desperasjonen der de må velge mellom å la barna vokse opp i et lukket samfunn og å riskere livet til hele familien i et forsøk på å nå friheten. Barna derimot, får kjenne på hvor vanskelig det kan være å forlate alt og alle man kjenner – selv om man vet at det er riktig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spionen

Spionen

Norsk drama, 2019
Anbefales fra tolv år

Spennende og lærerikt drama om Sonja Wigert, divaen som ble rekruttert av både svenskene og tyskerne for å drive spionasje under andre verdenskrig. Sonja Wigert var et kjent navn på slutten av 1930-tallet og inn i krigens dager, både i Norge og Sverige. Hun var en norsk skuespiller som bodde i Stockholm, og hun frekventerte den kulturelle og politiske eliten. Sonja nøler i starten med å velge side i konflikten, men etter faren blir arrestert av tyskerne blir valget lett. Sonja lar seg rekruttere av svensk etterretning, og får i oppdrag å spionere på tyskerne. Men så ber tyskerne henne om å spionere på svenskene, og det livsfarlige spillet utvikler seg til å bli svært så vanskelig å håndtere.
Les Barnevaktens anmeldelse

Suffragette – Kampen for frihet

Britisk drama, 2015
Anbefales fra tolv år

I et sterkt og vellaget drama får vi innblikk i kvinners kamp for stemmerett i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet. Denne filmen vil gi mange en klump i halsen. Ikke bare får man innblikk i en viktig del av moderne historie og tidløse samfunnsspørsmål – her får vi også en gripende illustrasjon på hvordan menneskelig mot, styrke og ikke minst offer kan endre verden. Filmen anbefales for ungdom fra 12 år, og den egner seg utmerket for skoleklasser.
Les Barnevaktens anmeldelse

United Kingdom

A United Kingdom

Britisk drama, 2016
Anbefales fra ni år

Denne filmen er basert på den sanne historien om Seretse Khama og Ruth Williams, som trosset både egne familier og sterke nasjoner for å leve sammen – og som har blitt en inspirasjon for hele verden. Historien er knallsterk, med tidløse tema, forbilledlige karakterskildringer og verdifull historisk innsikt. Første del av filmen handler mest om raseskille, fremmedfrykt og rasisme, og man klarer på flott vis å skildre det absurde og meningsløse i å skille mellom mennesker basert på rase. Andre del fokuserer mer på det storpolitiske spillet. Historien viser en kynisk storpolitisk agenda, der enkeltskjebner ofres selv om man vet det er galt. Dette er et viktig drama som rører og engasjerer, og som man ikke bør gå glipp av.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fair Game

Amerikansk drama, 2010
Anbefales fra elleve år

Dette vellagete dramaet viser hvordan mektige krefter i amerikansk politikk manipulerte sannheten for å forsvare krigen i Irak, og hvordan dette gikk ut over enkeltskjebner. Filmen er basert på en sann historie, og anbefales for ungdom fra 13 år. Filmen handler vel så mye om Valerie og Joe som om det internasjonale politiske spillet, og vi får et godt innblikk i personligheten til og forholdet mellom to intelligente og dyktige mennesker som jobbet tett innpå makteliten i USA. Dette tilfører filmen en ekstra dimensjon, slik at den ikke bare fremstår som et interessant politisk drama, men også som et psykologisk drama der spørsmål om lojalitet, moralsk ansvar, samhold og profesjonalitet står sentralt. I tillegg har filmen en god bihistorie som gir oss innblikk i noen irakiske skjebner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spacewalker

Spacewalker

Russisk drama, 2017
Anbefales fra ni år

Denne filmen viser romkappløpet på 1960-tallet fra sovjetisk perspektiv, og forteller den sanne historien om det første mennesket til å gå ut i verdensrommet. Filmen er svært godt laget, og byr på en fin blanding av spenning, medmenneskelighet og et lærerikt og verdifullt perspektiv på en viktig epoke i historien. Filmen fremhever dramatikken som utspilte seg under reisen, men like viktig er lojaliteten mellom hovedpersonene og det menneskelige perspektivet. Filmen gir et godt innblikk i romfartens historie, og kan sammen med andre kilder utgjøre et lærerikt grunnlag for en bedre forståelse av romfartens historie og det storpolitiske spillet som ledet frem til det samfunnet og den verdenssituasjonen vi har i dag.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots

Britisk drama, 2019
Anbefales fra tolv år

Sterkt og vellaget drama om maktkampen mellom det skotske og engelske hoffet på 1500-tallet. Feiden mellom Mary Stuart og dronning Elizabeth I er velkjent for dem som kan sin historie, og i denne filmen får vi innblikk i de samvittighetsløse konspirasjonene mellom kongelige og adelsmenn. Her får man et lærerikt innblikk i en berømt periode i britisk historie som fokuserer på livet i den øverste makteliten, og spesielt på kvinner som de øverste lederne. Skildringen er både fascinerende og interessant, og kan vekke nyttige og gode refleksjoner. Det tegnes også et tydelig og godt bilde av hvordan religion er blitt misbrukt gjennom historien for å både undertrykke og oppnå makt. Som et startpunkt for refleksjon og læring om engelsk historie, likestilling og maktkamp generelt, er denne filmen midt i blinken. Aldersgrensen er satt til tolv år på grunn av flere skildringer av drap og noen seksuelle scener, og barn like over aldersgrensen som skal se filmen kan gjerne forberedes på at filmen skildrer mørke og kyniske sider av mennesket.
Les Barnevaktens anmeldelse

Everest

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra ni år

En gruppe fjellklatrere på Mount Everest havner i store problemer i denne dramatiske filmen som er basert på en sann historie. Her tas det opp sterke tema som gir unge mye konstruktivt å reflektere over. Vissheten om at dette dramaet virkelig utspilte seg for knappe 20 år siden gjør inntrykk. Filmen er nydelig fotografert. Naturen er ubeskrivelig vakker når det er stille, og mektig og fryktinngytende når uværet herjer. Denne kontrasten er en øyeåpner. Når solen skinner føles det som om ingenting galt kan skje, men når det brått snur står liv på spill. Denne filmen vil nok få mange til å sjekke fjellvettreglene en ekstra gang før man går på tur i fjellet. Vi får et tydelig innblikk i hva som kan skje dersom kulden får overtaket, forfrysningene setter inn og psyken svekkes. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser.
Les Barnevaktens anmeldelse

Identitet/psykologi

Psychobitch

Psychobitch

Norsk drama, 2019
Anbefales fra 14 år

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjerende, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?
Les Barnevaktens anmeldelse

Tomboy

Tomboy

Fransk drama, 2011
Anbefales fra tolv år

En sjarmerende og gripende fortelling om ti år gamle Laure, som gir seg ut for å være gutt. Uten store fakter og med stor sans for humor forteller filmen en ektefølt historie om en ung jente som føler seg mer som en gutt enn som en jente. På lavmælt vis får vi innblikk i tilværelsen til et barn som tester ut identiteten sin, uten å presentere noen forhistorie eller ta stilling til det hun gjør. Det blir opp til seeren å reflektere over de mange temaene som bringes til overflaten. De mellommenneskelige relasjonene Laure har utgjør grunnlaget for historien – forholdet til Lisa, søsteren, foreldrene og guttene i nabolaget defineres av og endrer seg i forhold til hvem som vet hva om henne. Og når det som begynte som et uskyldig eksperiment etter hvert blir en belastende hemmelighet, må Laure ta følgene av at hun har vært uærlig. Dette er et særdeles velspilt drama som tar for seg oppvekst, kjønnsroller og mellommenneskelige forhold på en meget god måte. Tomboy er tillatt for alle, men filmen egner seg likevel best for ungdom fra tolv år, da det kreves modenhet for å forstå tematikken.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wolf Children

Wolf Children

Japansk animasjonsfilm, 2012
Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

I studietiden møter den unge jenten Hana en gutt med bustete lugg som ikke er helt som de andre studentene. De to forelsker seg, og Hana får vite at han er det siste mennesket med ulveblod – en varulv. Historien spenner over 13 år og bryter både forventninger og konvensjoner. Her er ikke varulvene skremmende, tvert imot, de menneskeliggjøres og brukes til å fortelle oss noe grunnleggende om vår natur. Det er en generasjon som skildres, en familie som deler de samme egenskapene, men som hver og en har sin egen skjebne og gjør sine egne valg. Først og fremst er dette en historie om kjærlighet, men det handler også om å være annerledes, om behovet for å bli akseptert og om å vokse opp og ta egne valg. Filmen presenterer temaene på en forbilledlig måte, og vi blir sittende igjen med verdifull innsikt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Løvetannbarn

Løvetannbarn

Fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016
Anbefales fra ni år

Løvetannbarn er strålende filmkunst der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå. På grunn av den alvorlige tematikken egner filmen seg for barn fra ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Til Huttetuenes land

Til Huttetuenes land

Amerikansk dramaeventyr, 2009
Anbefales for ungdom år

Når problemene blir for store flykter Max til fantasiens verden, men også der er det vanskelig å skape lykke. Denne filmen har stor dybde og gir et flott innblikk i barns psykologi. «Til Huttetuenes land» er basert på en illustrert barnebok av Maurice Sendak, som til tross for at den bare inneholder ti setninger regnes som et mesterverk i amerikansk barnelitteratur.
Les Barnevaktens anmeldelse

Maskeblomstfamilien

Norsk drama, 2010
Anbefales fra 13 år

Historien om Adrian, den skamløse gutten som bærer på en stor skam, er et solid og lærerikt drama. Dette er ingen munter historie. Tvert imot, her møter vi en dypt tragisk skjebne. Adrian er fortvilet, forvirret og får liten støtte fra foreldrene. Aleine må han bære på sin store skam. Dette gjør ham desperat, skamløs og til tider direkte ond. Ved en rekke anledninger utfordres vår sympati for Adrian, men samtidig ser vi at Adrian uttrykker ømhet og kjærlighet – et ønske om å ha nærhet til et menneske. Denne tosidigheten i Adrian er godt beskrevet. Er den destruktive utviklingen av Adrian sin personlighet foreldrene sin skyld? I så fall, unnskylder dette Adrian sine handlinger? Og til slutt – fortjener han sin skjebne?
Les Barnevaktens anmeldelse

Pinnsvinets hemmelighet

Fransk drama, 2009
Anbefales fra elleve år

Paloma har bestemt seg for å ta sitt eget liv på tolvårsdagen sin. Men så flytter japanske Herr Ozu inn i boliggården, og han vekker noe i både Paloma og portnersken Fru Michel. Denne fine dramafilmen viser at mennesker kan ha fantastiske kvaliteter, bare de får lov til å uttrykke dem. Tittelen til filmen forklarer egentlig best hva historien handler om. Paloma sammenligner Fru Michel med et pinnsvin, som hun mener er litt misforståtte vesener. Når pinnsvin føler seg utrygge ruller de seg sammen og stikker ut piggene. De er uinntagelige. Men innenfor piggene finnes det myke og subtile vesener.
Les Barnevaktens anmeldelse

Apejentene

Svensk drama, 2011
Anbefales fra elleve år

Kontroll, kjærlighet og dynamikk mellom mennesker er hovedtemaene i «Apejentene» – et tenåringsdrama om jenter og deres psykologi som har en rolig handling, men under overflaten foregår intense prosesser. Maktkampen og det intense følelseslivet til jentene gjenspeiler seg ikke i den ytre handlingen, men den indre uroen og konflikten er likevel åpenbar og sterk. Som en tolkningsøvelse for undervisere som vil lære ungdom å «lese» film, er denne filmen bortimot perfekt. Alt har en dypere mening, historien formidler svært interessante karakterstudier og den distanserte stilen er meget bevisst konstruert. Man skal være både følelsesmessig og analytisk moden for å gripe tak i problematikken, som forblir uuttalt og formidles ved hjelp av symbolikk og subtil mellommenneskelig kommunikasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familie/samfunn

Kompani Orheim

Kompani Orheim

Norsk drama, 2012
Anbefales fra elleve år

Den tredje filmen om Jarle Klepp (etter «Mannen som elsket Yngve» (2008) og «Jeg reiser alene» (2011)) handler om oppveksten til Jarle i Stavanger på 1980-tallet. Det er blitt et solid norsk familiedrama med en strålende Kristoffer Joner i en av hovedrollene. «Kompani Orheim» gir et veldig godt innblikk i en vanskelig familiesituasjon og den menneskelige psykologi. Filmen har mye sårhet, men også lun humor og optimisme. Kontrasten mellom det mørke hovedtemaet og de lystigere bihistoriene er godt balansert, og har resultert i en film som er alvorlig, humoristisk og tankevekkende. Stilen er enkel og hverdagslig, de symbolske scenene fungerer godt og 80-tallet er gjengitt på en tidsriktig og morsom måte. Kort sagt; «Kompani Orheim» er en super filmopplevelse som anbefales på det varmeste. Merk at det er noen sterke scener, men filmen egner seg godt for ungdom og kan legge grunnlaget for gode diskusjoner og refleksjon om familie, oppvekst, politikk og samfunnet generelt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Beasts of the Southern Wild

Amerikansk drama, 2012
Anbefales fra 13 år

Den seks år gamle jenten Hushpuppy bor sammen med den drikkfeldige faren sin på en avsidesliggende og lutfattig øy utenfor kysten av Louisiana. Hushpuppy bruker elementer fra fabler og eventyr for å forklare verden rundt seg, men selv om hun tydelig mangler den virkelighetsforståelsen barn flest har, så er det tydelig at hun har stor innsikt i realitetene. Filmen handler i bunn og grunn om Hushpuppy sin vekst fra å være et barn som er avhengig av andre, til å bli et individ som tar kontroll, legger fra seg barndommens frykt og lærer å overleve på egenhånd. Filmen byr på nok materiale til å snakke, analysere og la seg bevege i ukevis. Og man får fremfor alt medfølelse og forståelse for hvor rikt livet i selv de fattigste kår kan være.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Florida Project

The Florida Project

Amerikansk drama, 2017
Aldersgrense ni år, anbefales fra tolv år

Dette kritikerroste dramaet byr på en tankevekkende historie og gnistrende skuespill, og anbefales på det varmeste for ungdom og voksne. I det filmen starter møter vi tre barn som er frekke, banner, har null respekt og gir oss en lite sjokk. Finnes det virkelig slike barn? Men så begynner filmskaperne sakte å tegne et bilde av livet til menneskene som på et billig motell i Florida. Og på denne reisen får vi gradvis større forståelse for hvem de er og hva de må hanskes med – og samtidig et nytt perspektiv på en rekke viktige samfunnsmessige og menneskelige problemstillinger.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Blind Side

The Blind Side

Amerikansk drama, 2009
Anbefales fra syv år

Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende og inspirerende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie. Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner fremfor en mer realistisk skildring av Michaels bakgrunn. Dette kan ses på som en svakhet, men det styrker også budskapet om medmenneskelighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Instant Family

Instant Family

Amerikansk komedie, 2018
Anbefales fra ni år

Pete og Ellie er et ektepar som aldri seriøst har vurdert å få barn, så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé. Denne filmen er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap om vanskelige tema. Det er ingen toppfilm, men samtidig er historien så inspirerende at den kanskje kan skape en liten forskjell.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kråkeungen

Nederlandsk drama. 2013
Anbefales fra elleve år

Hvorfor er Jojo og pappa slik de er? Det er det store spørsmålet i denne filmen som utgjør et strålende utgangspunkt for samtale og større innsikt i oss selv og andre. Fra første sekund skinner savnet og desperasjonen fra lerretet. Det er noe fundamentalt galt med følelseslivet til Jojo og pappa. Siden de er ute av stand til å takle det sammen, skaper det fortvilte og ensomme handlinger fra dem begge. Men vi får ikke vite hva som ligger bak den vanskelige hverdagen. Dette er et strålende grep fra filmskaperne. Som seere følger vi Jojo sine opp og nedturer, og vi må selv resonnere og leite etter forklaringer. Dette er en sterk og viktig film som skaper forståelse, toleranse og engasjement ovenfor mennesker og samfunnsproblemer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kultur og samfunn

Slumdog Millionaire

Amerikansk/britisk drama, 2008
Anbefales fra tolv år

Denne prisbelønte filmen er fartsfylt, dramatisk og underholdende, og inneholder alt en god historie skal – kjærlighet, lengsel og svik, samt et fascinerende innblikk i en annen kultur. Filmen forteller en flott kjærlighetshistorie samtidig som den gir et realistisk innblikk i problemene i et samfunn som er i rask vekst. Det India vi blir kjent med her er eksotisk, farlig, vakkert og skittent – alt på én gang. Dette er en kvalitetsfilm av de sjeldne, men vær oppmerksom på at den har sterke scener. Vi får se bilder av tortur, mennesker som brenner og drap. Scenene er ikke av de mest eksplisitte, ettersom filmskaperne bruker korte klipp og unngår nærbilder. Samtidig er scenene nødvendige for å skape et realistisk bilde av samfunnet, og for å vise hva som ligger bak hovedpersonene sin utvikling som mennesker.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra tolv år

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Social Network

Amerikansk drama, 2010
Anbefales fra elleve år

Historien om starten av Facebook er blitt god og interessant underholdning i dette dramaet. Filmen gir ikke alle svar, og forteller ikke den hele og fulle sannhet, men den tar opp sentrale tema som ambisjoner, vennskap, den destruktive måten makt kan endre en person, og hvordan de sosiale strukturene betyr noe i så mange deler av livene våre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Velkommen

Fransk drama, 2009
Anbefales fra tolv år

Denne prisbelønte franske filmen klarer på en strålende måte å skape sympati og forståelse for livssituasjonen til illegale immigranter. Historien er bunnsolid, og den fortelles med et rolig og avbalansert filmspråk, men samtidig på en tydelig og sterk måte. Filmens hovedpoeng illustreres på en elegant og enkel måte: En nabo har en dørmatte med påskriften «Velkommen» utenfor leiligheten sin, men den fiendtlige holdningen hans avslører raskt hans mangel på toleranse, medfølelse og forståelse. Dette legger opp til at vi som publikum kan stille spørsmål ved våre egne og samfunnet vårt sine holdninger og lover. Er vi like lite tolerante og falske, selv om vi til nå har trodd at vi ikke er det?
Les Barnevaktens anmeldelse

Stellas verden

Fransk drama, 2008
Anbefales fra elleve år

Stella har vokst opp i foreldrene sin bar i utkanten av Paris, og når hun kommer inn på en prestisjetung ungdomsskole blir hun et sosialt og faglig utskudd. Stella blir ikke akseptert av de andre, og når noen plager henne tyr hun til stygge kallenavn og vold. Samtidig blir det stadig vanskeligere hjemme, men det finnes også lyspunkter, blant annet en søt gutt som heter Eric. «Stellas Verden» gir innblikk i hvordan oppveksten kan være for barn og unge fra lavere sosiale klasser, og hvor viktig det er å få seg en utdannelse. Samtidig forblir flere av problemene som presenteres uløste. Dette gir mulighet for ettertanke og diskusjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Barn

Barn

Norsk drama, 2019
Passer fra 12 år

«Barn» er et sterkt og intelligent drama som går under huden på mennesker når tragedien inntreffer. Filmen begynner med at en gutt ligger bevisstløs på skoleplassen, omkranset av bekymrede medelever og lærere. Han dør av skadene han har fått. Historien skildrer tiden etter tragedien; de berørtes reaksjoner og holdninger, skolens arbeid med rapportering og tiltak. Vi får innblikk i rykter, skyldfølelse, sinne og sorg, forutinntatte holdninger, forhastede konklusjoner og et bredt spekter av menneskets natur og følelsesliv. Barn skildrer på en klok, varm og treffende måte et bredt spekter av menneskelige reaksjoner i forhold til en svært krevende tragedie. Filmen fører oss inn i det innerste kammeret i menneskenaturen, der hva vi egentlig tror, tenker og mener kommer frem, langt unna hverdagens fasade.
Les Barnevaktens anmeldelse

Alvorlig sykdom

Kule kidz gråter ikke

Norsk drama, 2013
Anbefales fra ni år (aldersgrense tillatt for alle)

Dette er en sterk, veldig trist, men samtidig oppløftende norsk barnefilm om fotballjenta Anja, som får kreft. Filmen tar opp et alvorlig tema på en meget god måte, og anbefales for barn fra ni år. Det er modig og viktig at man vier en helaftens spillefilm til et så tøft tema som kreftsyke barn. Filmen balanserer alt det triste på en flott måte med varme, kjærlighet og gledene i livet. Filmen legger til rette for gode samtaler, vekker omtanke og gir økt innsikt i livets vanskelige sider. Kule kidz gråter ikke er ingen dramatisk film, og har aldersgrense tillatt for alle. Men dette er ikke en film for de yngste. For elever på mellomtrinnet i barneskolen og ungdomsskolen derimot, er dette en usedvanlig god film som kan gi verdifull innsikt i forhold til alvorlig sykdom, styrken i kjærlighet og hva det betyr å være menneske.
Les Barnevaktens anmeldelse

A Monster Calls

A Monster Calls

Spansk/amerikansk drama, 2016
Aldersgrense tolv år

Conor O’Malley er en ung gutt som burde hatt en bekymringsløs og lykkelig barndom. Men han er ikke så heldig. Moren er alvorlig kreftsyk, og behandlingen har ingen effekt. De voksne holder Conor litt utenfor, men han forstår alvoret. Samtidig plages Conor på skolen, noe som gjør hverdagen enda vanskeligere. En dag våkner Conor av at treet på kirkegården utenfor har blitt et digert monster. Herfra skildres et strålende og trist drama om en ung gutts håndtering av moren alvorlige kreftsykdom. Filmen lar unge og voksne reflektere over sterke og grunnleggende spørsmål knyttet til blant annet liv og død, sannhet, skyldfølelse, mellommenneskelige forhold og sinne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Miljø/natur

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Anbefales fra syv år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Prinsesse Mononoke

Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997
Anbefales fra ni år

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015
Anbefales fra syv år

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven. Uten et eneste ord skildrer denne filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Nettvett

Searching

Searching

Amerikansk spenningsfilm, 2018
Anbefales fra tolv år
En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår nemlig hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på både godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye nyttig om nettvett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Anbefales fra 15 år:

100 ting

100 ting

Tysk dramakomedie, 2020
Anbefales for eldre ungdom

Morsom og varmt tysk drama som stiller gode spørsmål om forbrukersamfunnet, ekte lykke og skjermbruk. Toni og Paul er forbrukerslaver som søker lykke fra ting, og som ikke har meningsfulle mellommenneskelige forhold med andre enn sine aller nærmeste. Spesielt Paul sin kjærlighet for mobiltelefonen er utrolig artig og treffende beskrevet, og det blir enda bedre når han må legge den fra seg. Her blir den moderne hverdagen satt på spissen på en måte som alle som kan kjenne seg igjen i, og resultatet er både underholdende og tankevekkende. Mest sett handler filmen likevel om jakten på ekte lykke, og forbrukersamfunnet settes opp som et stort hinder for å oppnå dette. De to hovedpersonene er selvopptatte og ulykkelige, og forstår ikke at de søker lykke på feilt sted. Men når de må håndtere hverdagen på en helt annen måte, uten forbruk i det hele tatt, tvinges de til å ta et oppgjør med både seg selv og hverandre, samtidig som de oppdager at forholdene til andre mennesker er mye viktigere enn ting for å bli lykkelig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den gode læreren

Den gode læreren

Fransk drama, 2012
Anbefales fra 15 år

Et sterkt og innsiktsfullt drama som tar for seg tema som tap, sorg, innvandring, utdanning og respekt på en svært god måte.  Vi får innblikk i en tematikk som man helst ikke vil ta stilling til, men som det er svært viktig å ha et bevisst forhold til. Hvordan skal man forholde seg til, håndtere og ikke minst forklare at noen tar sitt eget liv? Skolebarna i filmen blir konfrontert med en stor tragedie, og vi får en åpen skildring av hvordan enkeltindivider, familier og skolen som helhet lever videre etter dette. Gjennom dette stilles det spørsmål ved tiltak for sorgbearbeiding og utdannelsessystemet generelt, samt foreldrenes ansvar, lærernes rolle og ikke minst fordommer.
Les Barnevaktens anmeldelse


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.