Flotte filmer til påskekosen

Etter å vært ute i frisk luft i påskedagene kan det være kjekt å samles i sofaen med en god film om kvelden. Vi gir deg tips til både morsomme og spennende påskefilmer, alt fra påskekrim til musikaler og sprø komedier.

Vil du ha enda flere filmtips?

Vi i Barnevakten har oppdaterte lister med filmtips i mange kategorier, blant annet gode familiefilmer på Netflix, Viaplay og Disney+. Ta også en kikk på våre aller beste filmtips for ulike aldersgrupper; 0-6 år, 6-9 år, 9-12 år og 12-15 år.

Du kan også søke etter filmer etter alder og terningkast i vår store database med filmanmeldelser.

Påskekrim

Påsken er ikke den samme uten litt krim. Her er et lite knippe med filmer der spennende mysterier og krimgåter må løses.

Operasjon Mumie

Operasjon Mumie

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Noe av det beste med filmene om Detektivbyrå nr. 2 er at mysteriene er akkurat passe vanskelige, slik at barna som ser filmen kan klare å løse dem like fort, og kanskje fortere, enn hovedpersonene. I Operasjon Mumie undersøker Tiril og Oliver noen mystiske hendelser på en mumieutstilling, og spørsmålet er om det ligger en gammel forbannelse bak alt som skjer. Hovedpersonene er sjarmerende og historien er enkel å forholde seg til. Barn kan også lære litt om Egypt og andre artige ting, i tillegg til å gjette seg frem til løsningen av det spennende mysteriet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dora og den gyldne byen

Dora og den gyldne byen

Amerikansk eventyr, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

I Dora og den gyldne byen er «Dora the Explorer» blitt tenåring og må forholde seg til ungdomstidens problemer i tillegg til å rømme fra skumle leiesoldater, finne foreldrene til Dora og avdekke mysteriet med en tapt by og en veldig stor skatt. Filmen er hverken realistisk eller original, men den tar ikke seg selv veldig høytidelig, stemningen er positiv og munter og jungelen er fargerik og flott. Filmen har også en fin tematikk om vennskap og samarbeid. Filmen er en slags barneversjon av Indiana Jones, og passer fint for barn fra seks år, men det kan nok være noen barn rundt aldersgrensen som synes noen scener er litt skumle. Samtidig har filmen en så barnevennlig tone at den passer aller best for barn opp til tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hugo Cabret

Amerikansk drama, 2011 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år 

Filmmagi fra Martin Scorsese. Gjør deg klar for en fantasifull, spennende, morsom og rørende film som egner seg utmerket for hele familien. Hovedhistorien presenterer et mysterium som er originalt og rørende, samtidig som fortellingen krydres med fart, spenning og humor. Det finnes også flere lag av mening formidlet ved hjelp av rik symbolbruk, samt noen morsomme historiske referanser. Hovedbudskapet handler blant annet om å finne sitt formål i livet. Hugo elsker å reparere mekaniske ting, men det han egentlig vil reparere er sin egen sorg og ensomhet. Når han får sjansen til å reparere et annet menneskes sorg, åpner det seg en mulighet for at han selv også kan få det bedre – om enn på en litt annen måte enn han hadde tenkt seg.
Les Barnevakten anmeldelse

Zootropolis

Amerikansk familiefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Seks års aldersgrense, passer best fra åtte år

Zootropolis blander humor, spenning og et litt skummelt mysterium på en flott måte, og har samtidig et mangesidig og dypt budskap om toleranse og livets realiteter. Dette er en animasjonsfilm med en sjelden god kombinasjon av strålende underholdning og lærerikt budskap. Merk at filmen har noen scener som kan være litt dramatiske for barn rundt aldersgrensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Operasjon Mørkemann

Operasjon Mørkemann

Norsk spenningsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en vellaget norsk film for barn på mellomtrinnet, som får et mysterium som de kan klare å løse i løpet av filmen, men som samtidig byr på noen overraskelser. Filmen har noen svakheter, men dette går ikke utover underholdningsverdien for målgruppen. I tillegg lærer man litt om historie og sosiale skiller i løpet av filmen, og vi liker at skuespillerne dukker opp i løpet av rulleteksten og utfordrer seerne med noen spørsmål. Dette er et flott og artig grep for å skape videre refleksjon rundt filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Pokémon: Detective Pikachu

Pokémon: Detective Pikachu

Amerikansk/japansk actioneventyr, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer fra ni år

Med nøytrale øyne er denne filmen skuffende, men for barn fra ni år som kjenner Pokémon-universet er dette en morsom film der mange av de kjente figurene dukker opp. Filmen spiller på detektivsjangeren, og spesielt i starten er det flere artige referanser til film noir og privatdetektiver. Vi kan ikke anbefale denne filmen, men om man vil se en tullete film der Pokémon etterforsker en stor og snuskete konspirasjon, er dette en film barn og unge kan komme til å sette pris på.
Les Barnevaktens anmeldelse

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Glass Onion er oppfølgeren til Knives Out, om detektiven Benoit Blanc som involveres i ett nytt mysterium, med en ny gruppe mistenkte. Som den første filmen, er også oppfølgeren sterkt inspirert av Agatha Christie og lignende mordmysterier, men med en mer moderne setting og humoristisk vri. Den har en parodisk følelse, som føles nærmest som en hyllest til krimsjangeren. Filmskaperne bruker også overdrivelse til å sette mye i dagens kulturlandskap på spissen, på en morsom og intelligent måte. Denne oppfølgeren lever opp til den første, og kanskje til og med overgår den.
Les Barnevaktens anmeldelse
Vi anbefaler også den første filmen om detektiven Benoit Blanc, Knives Out.
Les Barnevaktens anmeldelse av Knives Out

Missing

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Hele Missing er fortalt gjennom en skjerm. Som oftest er det hovedpersonen Junes datamaskin, men diverse andre – som telefon eller smartklokke – blir også brukt. Dette skaper sterke begrensninger for kameraarbeid og scenene generelt, men det hele er utført på en fabelaktig måte. Dette er en meget god og engasjerende thriller som viser oss de uendelige mulighetene teknologien gir oss på unikt vis, uten at det distraherer fra spenningen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Searching

Searching

Amerikansk spenningsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår nemlig hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på både godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye nyttig om nettvett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fjellvett, ferie i snøen og isende kulde

Husk å sjekke fjellvettreglene før man drar på lang påsketur i fjellheimen.

Les også: (+) Filmtips: Gode filmer med snø og vinter (plussartikkel – gratis for medlemmer. Er du ikke medlem? Bli medlem i Barnevakten og få tilgang)

Everest

Amerikansk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

En gruppe fjellklatrere på Mount Everest havner i store problemer i denne dramatiske filmen som er basert på en sann historie. Her tas det opp sterke tema som gir unge mye konstruktivt å reflektere over. Vissheten om at dette dramaet virkelig utspilte seg for knappe 20 år siden gjør inntrykk. Filmen er nydelig fotografert. Naturen er ubeskrivelig vakker når det er stille, og mektig og fryktinngytende når uværet herjer. Denne kontrasten er en øyeåpner. Når solen skinner føles det som om ingenting galt kan skje, men når det brått snur står liv på spill. Denne filmen vil nok få mange til å sjekke fjellvettreglene en ekstra gang før man går på tur i fjellet. Vi får et tydelig innblikk i hva som kan skje dersom kulden får overtaket, forfrysningene setter inn og psyken svekkes. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser.
Les Barnevaktens anmeldelse

Karsten og Petra på vinterferie

Karsten og Petra på vinterferie

Norsk barnefilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Karsten og storesøster Siri blir med Petra på hyttetur til morfar og Esther. Og gjett om det er fint på hytta! Morfar og Esther har laget snøborg og snøhule, og skiføret er perfekt. Filmen tar også opp viktige temaer og følelser som mange barn kjenner på av og til. Karsten er redd for at foreldrene skal skille seg på grunn av at de krangler så mye, og Karsten blir også sjalu på en gutt som er kjempeflink på ski. Filmen gir barna muligheten til å kjenne på og bearbeide problemstillingene på en trygg måte, og alt ender selvsagt godt til slutt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Titina

Norsk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefaler fra 6 år

Mens de fleste norske barneskoleelever har hørt om Roald Amundsens sydpoltur, er det kanskje ikke fullt så mange som vet at han var blant de første på Nordpolen også. Titina skildrer denne fortellingen på en kunstnerisk og underholdende måte, gjennom perspektivet til den italienske luftskipsingeniøren Umberto Nobile og hunden hans Titina. Dette er en sjarmerende og lærerik film som passer for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amundsen

Amundsen

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Dette er en kald film. Scenene fra isødet knaker av kulde, og personskildringen er like kald. Her tegnes et bilde av en sterk, sta og til tider nådeløs mann. Historien fortelles fra brorens perspektiv, noe som åpner for at vi kan reflektere og gjøre egne resonnement om Amundsen som person. Filmen handler om en viktig og stolt del av Norges historie, og egner seg utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Frost

Frost

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne har vel de aller fleste sett, men vi må jo ta den med – og gode filmer kan ses utallige ganger: Med Frost befester Disney sin ubestridte posisjon som den fremste produsenten av familiefilm. Her får vi servert alle ingrediensene som gjør at hele familien kan kose seg; fargerike og sterke karakterer, hjertevarme, en solid dose humor, fartsfylt spenning, kjærlighet og en rekke flotte sangnummer. Vi heier på Anna, Elsa, Kristoffer og vennene deres med hele hjertet, og deres sorger og gleder engasjerer og rører.
Les Barnevaktens anmeldelse

Istid-filmene

Amerikanske animasjonsfilmer, 2002-2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Og man kan jo kanskje også ta et gjensyn med Sid og resten av gjengen i Istid-filmene?
Les Barnevaktens anmeldelser av Istid 3 og Istid 4

Snøleoparden

Fransk dokumentar, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne franske dokumentaren følger en erfaren naturfotograf og en forfatters søken etter den mytiske snøleoparden blant de Tibetanske fjelltoppene. Snøleoparden er en fascinerende film. Det er utrolig interessant og spennende å se hvordan de iskalde og tilsynelatende øde, tørre og skrinne fjellene i Tibet formelig yrer av fantastisk dyreliv. Vi får se hele bredden av arter, alt fra små gnagere til store plante- og dyreetere, samt det flotte fuglelivet. Like interessant er det at vi får et godt innblikk i hvordan det er å være naturfotograf, samt de refleksjoner de to mennene gjør seg rundt naturen og menneskets plass i denne. På grunn av at filmen vier mye fokus til disse refleksjonene, passer filmen aller best for litt eldre barn, ungdom og voksne. Men det betyr ikke at filmen ikke egner seg for de yngste. Her er det veldig mye flott natur og dyreliv som også de yngste kan la seg fascinere av. Det eneste er et par scener der rovdyr dreper og spiser andre dyr, som kanskje noen barn ikke vil synes det er så kjekt å se på.
Les Barnevaktens anmeldelse

Film med påsketema

Det er ikke veldig mange filmer med påsketema vi kan ta med her, men noen er det.

Agent Max

Tysk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne barnevennlige påskefilmen har et godt budskap og et behagelig tempo som skaper en fin seeropplevelse. Max er den første byharen som har blitt kandidat til den prestisjetunge stillingen som mesterhare. Dette vervet er i tilknytning til hareskolen – som også har ansvar for alt påskeegg-relatert. Mesterharenes jobb er å beskytte påskeharene og å sørge for at påsken går som den skal – og når en sammensvergelse for å stjele alle påskeeggene truer, blir det opp til Max og de andre kandidatene å redde påsken. Det sentrale temaet i filmen er tillit – ofte på tvers av fordommer. Det er kun når hovedkarakterene blir nødt til å samarbeide, at de ser både hverandres talenter og deres vilje til å bruke dem for fellesskapet. Temaet blir håndtert på en enkel og fin måte, slik at selv de yngste barna vil kunne forstå det.
Les Barnevaktens anmeldelse

Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet

Amerikansk eventyr, 2005
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

C. S. Lewis’ tidløse eventyr handler om Lucy, Edmund, Susan og Peter, fire søsken som bor i England under andre verdenskrig. De oppdager et magisk klesskap som fører dem til Narnia, et magisk land med snakkende dyr, dverger, fauner, kentaurer og kjemper. Men den hvite heksen har lagt en forbannelse over landet, slik at det alltid er vinter. nå hviler det en forbannelse over landet. Barna slår seg sammen med den edle herskeren, løven Aslan, i en kamp for å frigjøre Narnia. Dette eventyret er et kjent bilde på Jesus død og oppstandelse, selv om det bare er et underliggende element i fortellingen.

Andre filmer som på en direkte måte tar opp temaet om Jesus korsfestelse er Risen (2016, 12 års aldergrense) og The Passion of the Christ (2003, 15 års aldersgrense).

Prinsen av Egypt

Amerikansk animasjonsfilm, 1998
Aldersgrense syv år

Historien om Moses, slaven som ble prins og deretter befrier av et helt dynasti, har blitt fortalt og gjenfortalt gjennom århundrer og har inspirert generasjon etter generasjon. I denne animerte musikalske familiefilmen fortelles historien på nytt. Filmen følger Moses fra han som barn blir funnet i en kurv i elven til etter han har ledet Israelsfolket ut i ørkenen. (Merk: Barnevaktens filmanmelder har ikke sett denne filmen, og har derfor ikke gitt vurdering av kvalitet og egnethet)

De fem legendene

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Jack Frost bringer med seg snø og is hvor enn han går, og han liker godt å gjøre fantestreker og lage litt kaos med kreftene sine. Men Jack er også ensom, fordi ingen kan se ham og ingen barn tror på ham. Julenissen derimot, sammen med Påskeharen, Tannfeen og Ole Lukkøye, blir trodd på av barn over hele verden. De er voktere som har i oppgave å bevare barns undring, håp og drømmer. Sammen må de kjempe mot busemannen og samarbeide for å redde verdens barnetro. De fem legendene er en original actionkomedie som griper fatt i kjente mytologiske figurer og bruker dem på en ny og sprø måte. Filmen har et fint budskap og passer for barn fra syv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hopp

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Passer for barn

Grei underholdning, men dette er en svak film. Vi tar den likevel med i denne listen, ettersom denne komedien handler om selveste Påskeharen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Feelgood og familiekos

Er man i humør for en film som varmer hjerteroten og passer for hele familien, så er dette fine valg.

Enda flere tips til gode familiefilmer finner du ved å klikke her: Filmtips: Gode familiefilmer

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Charlie Brown roter det meste til. En dag kommer en flyttebil, og en ny familie flytter inn i nabohuset. Når det viser seg å være en søt rødhåret jente går Charlie helt i spinn. Men hvordan kan et usikkert og klønete null – som Charlie kaller seg selv – bli en vinner og få en jente som «er noe» til å like ham? Dette er en frisk og morsom film som passer for både barn og voksne, der Charlie Brown begir seg inn på en rekke sprø prosjekter for å få en jente til å like seg. Charlie går gjennom alle mulige følelser og usikkerhet, og vi som ser på lærer litt om at man aldri må gi opp, og at det ikke er nødvendig å gjøre ting så vanskelig. Det aller beste er at Charlie gjennom hele filmen viser en omtanke og en ærlighet som i første omgang får ham til å virke som en skikkelig skrulling. Men i det lange løp viser Charlie oss at det å være snill, omsorgsfull, ærlig, modig og lite selvhøytidelig er det som betyr noe.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Blind Side

The Blind Side

Amerikansk drama, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende og inspirerende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie. Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner fremfor en mer realistisk skildring av Michaels bakgrunn. Dette kan ses på som en svakhet, men det styrker også budskapet om medmenneskelighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Matilda the Musical

Britisk musikal, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 7 år

En morsom og storslått musikalversjon av Roald Dahls klassiker. Etter en litt treg begynnelse, blir denne filmen etter hvert god underholdning med viktige tema om å stå opp for seg selv og hverandre. Som i boken er personene delvis overdrevne karikaturer, men det fungerer bra for en musikal der mye skal være litt overdrevet. Originalen er på engelsk, men den er også tilgjengelig med norske stemmer. Passer fint for både voksne og barn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Instant Family

Instant Family

Amerikansk komedie, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Pete og Ellie er et ektepar som aldri seriøst har vurdert å få barn, så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé. Denne filmen er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap om vanskelige tema. Det er ingen toppfilm, men samtidig er historien så inspirerende at den kanskje kan skape en liten forskjell.
Les Barnevaktens anmeldelse

H for Happy

H for Happy

Australsk dramakomedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Candice er tolv år gammel, smart, en ivrig skoleelev og ikke minst en optimist uten sidestykke. Når hun blir mobbet preller det rett av – det er ingen som klarer å få Candice til å deppe. I denne filmen vil hun reparere sin ødelagte familie, og resultatet er en morsom og original komedie som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema. Anbefales varmt.
Les Barnevsktens anmeldelse

Noen filmperler

Vi tar også med et par av våre aller beste filmtips. Ta også en kikk på listene med noen av de aller beste filmene for ulike aldersgrupper; 0-6 år, 6-9 år, 9-12 år og 12-15 år.

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Eventyr i Arktis

Eventyr i Arktis

Dansk/fransk tegnefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha, som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Filmen begeistrer med en særegen, flott animasjonsstil og en gripende historie om sterke mennesker. Utviklingen til Sasha er en flott karakterstudie som man kan lære mye og bli inspirert av. Her møter vi en sterk ung jente som drives av kjærlighet, visshet og vilje. Hun forstår hva bestefaren har tenkt, og selv om hun motarbeides av alle så står hun på sitt. Det fører henne helt alene ut i verden, der hun møter alt fra vulgære sjøfolk og lurendreiere som vet å utnytte en naiv jente, til godheten blant ærlig arbeidsfolk. Sasha må legge fra seg rikmannsnykkene, og lærer både å gjøre og sette pris på en ærlig dags arbeid.
Les Barnevaktens anmeldelse

Psychobitch

Psychobitch

Norsk drama, 2019
Aldersgrense 12 år, passer best fra 14 år

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjerende, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?
Les Barnevaktens anmeldelse


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.