Foto: Shutterstock

Hva leste du om nettvett i 2019?

Barnevakten hadde 3,9 millioner sidevisninger i 2019. Nedenfor ser du noen av artiklene.

Barnevakten skriver både om hva som er moro eller nyttig for barn og hva som kan være utfordrende eller negativt. Vi viser også aktuell forskning.

Kjøpepress, reklame og pengebruk

Veldig mange av våre lesere var i 2019 interesssert i appen Tik Tok. Vi fortalte at barn bruker penger i appen.

Foto: Shutterstock / Barnevakten

Vi fortalte også at det er blitt et sosialt press om å bruke penger i spill for å ta seg godt ut digitalt. Det har også oppstått et bruktmarked for å kle opp spillfigurene i fine klær. Ikke bare det, men barn bruker også penger i spill for å vinne.

Mange apper er gratis i utgangspunktet, men inne i appene er det reklame. I for eksempel Youtube kan barna kjøpe digitale klistremerker. Barn blir også utsatt for reklame for pengespill, plastisk kirurgi og alkohol.

Enkelte barn begynner å herme etter profesjonelle influensere og ber om at andre barn sender dem penger.

Fikk du forresten med deg at nå kan man ha produktplasseringer også i radioprogrammer? Barn er kanskje mest passive radiolytterne via foreldrenes bruk av radioer, generelt kan det være vanskelig for både barn og voksne å oppdage produktplasseringer.

Morsomme og nyttige apper

Spill og apper er heldigvis ikke bare blod, gørr og pengemas, men også moro og nyttig. Vi fortalte i 2019 for eksempel om snille dataspill for hele familien. Populære artikler i 2019 var blant annet appene barna kan lære av  og appene som gjør det gøy å være ute. Vi fortalte også om åtte dataspill der voksne har en sjanse til å vinne mot barna.

Brukt på riktig måte kan digitale hjelpemidler være fine også i barnehagen.

Spill, Fortnite og aldersgrenser

I 2019 var det mange som leste om spillet Fortnite. Bruk søkefeltet for å finne flere artikler om dette spillet. Les blant annet om den norske 16-åringen som Emil som ble «verdensmester» i Fortnite og vant flere millioner kroner.

Kan du forresten ordene som barna bruker i spill? Og vet du hvordan man kjøper spill?

I 2019 lagde vi også en oversikt over våre artikler om aldersgrenser.

Skjermfri middag eller biltur?

Alle har en mobiltelefon i lommen. Og mer enn noen gang trenger vi å minne hverandre på viktigheten av den gode samtalen uten telefon og nettbrett. På tampen av året delte vi Kristin Oudmayers fire råd til oss voksne i samtale med barn og unge. Fikk du også med deg våre 100 forslag til samtaletemaer dersom du og barna velger å legge bort mobilen under bilturen eller middagen?

Foto: Shutterstock

Ny retningslinjer for skoler og barnehager

I 2019 kom det retningslinjer for skjermbruk i skoler og barnehager. Nå skal barna slippe å se porno og grov vold, det er noe Barnevakten har jobbet for i flere år. Ta for eksempel kontakt med FAU for å være sikker på at skolen og barnehagen følger opp de nye retningslinjene.

Visste du at skolens digitale undervisningsløsning også er en form for sosialt medium? Vi spurte i 2019: Vet du hvem barna chatter med på skolen? Vi etterlyste tydeligere retningslinjer for bruk av skoleløsninger og vi foreslo at foreldre og skoler lager en dataavtale.

Foto: Barnevakten

Portal for pedagoger

En milepæl for Barnevakten i 2019 var opprettelsen av en ny nettvettportal for pedagoger.  Der kan ansatte i skoler og barnehager finne læringsressurser om nettvett. Det er ikke noe i veien for at også foreldre tar ressursene i bruk hjemme. Les mer om portalen her.

Reisevirksomhet

I 2019 vant Barnevakten en pris. Og vi var i USA for å lære mer om nettgigantene og hvilke trender som kommer. Hvert år møter vi også omkring 70.000 elever og foreldre gjennom foredrag og skolebesøk, i 2019 ble vi enda flere foredragsholdere for å dekke behovet.

Sjekk våre anmeldelser av noen av de mest sette filmene på kino i 2019
Stort behov for informasjon, tips og råd om nettvett for barn

I 2019 var det 3,9 millioner sideoppslag på nettstedet vårt, noe som er en stor økning fra året før da det var 2,4 millioner sideoppslag. Svært mange leser våre anmeldelser av spill, filmer og apper. Flere artikler finner du under vignetten tema. Eller ta et søk i søkefeltet.

Bli medlem av Barnevakten