Flotte filmer å se i julen

En god film er topp for å finne den gode julestemningen. Her får du tips til gode julefilmer for både barn og familie som passer flott i juletiden!

Enten det er i førjulstiden, juledagene eller romjulen, så er det veldig kjekt å sette seg ned sammen med venner eller familie og kose seg med en gledesspredende julefilm. For mange blir det ikke helt jul uten å ha sett favorittjulefilmene. «Askepott» hører liksom hjemme på julaften, og det er stor stas å se skurkene Harry og Marv få gjennomgå så det holder i «Alene Hjemme»-filmene.

Det er mange filmer som fortjener en plass på listen over gode julefilmer. Det kan være alt fra klassikeren «Hjelp, det er juleferie» (1989) til den småskumle «Et førjulsmareritt» (1993), eller kanskje «Narnia»-filmene og den romantiske komedien «The Family Stone» (2005). Vi har utelatt disse her, men det betyr ikke at vi ikke anbefaler dem. Tvert imot, dette er flotte filmer som egner seg flott til en filmkveld. 

Barnevaktens tips til gode julefilmer:

Arthurs julegaverace

Amerikansk animasjonsfilm, 2011
Anbefales for hele familien

Visste du at Julenissen har et høyteknologisk operasjonssenter skjult under isen på Nordpolen? Vi gir våre varmeste anbefalinger til dette fartsfylte og morsomme eventyret som garantert vil få julestemningen på plass. Denne herlige julefilmen er tillatt for alle og anbefales for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

Norsk familiefilm, 2013
Anbefales for hele familien

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa er en vellykket oppfølger til legendariske «Flåklypa Grand Prix», der vi følger Reodor Felgen, Ludvig og Solans forsøk på å få snø til jul i Flåklypa. I denne filmen er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg. Filmen byr på god familieunderholdning med humor og varm undertone.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul

Gubben og Katten - Tidenes gladeste jul

Tysk barnefilm, 2016
Anbefales for barn

Når Petterson skader seg og ikke vil ta imot hjelp fra naboene, spøker det for julefeiringen. Men det vil ikke Findus ha noe av. Dette er en flott julefilm for de yngste, med et fint budskap om vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Karsten og Petras vidunderlige jul

Karsten og Petras vidunderlige jul

Norsk barnefilm, 2014
Anbefales for barn

De to perlevennene skaper verdens beste julestemning i en flott film for de yngste. Filmen passer ypperlig i førjulstiden, og kan inspirere til både kreativitet, medfølelse og familiehygge.
Les Barnevaktens anmeldelse

Snekker Andersen og Julenissen

Snekker Andersen og Julenissen

Norsk barnefilm, 2016
Anbefales for barn

Dette er en vellaget, morsom og hjertevarm norsk barnefilm som er perfekt for å få opp julestemningen. Barna kan kose seg med snekkerens mange sprø påfunn, samtidig som nissefamilien han besøker er veldig søt og morsom. Filmen mangler et godt budskap, men humoren og stemningen gjør dette til en fin film for de yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julenissens lærling

Belgisk animasjonsfilm, 2010
Anbefales for barn

Foreldreløse Nicholas vet ikke om han har det som skal til når Julenissen utnevner ham til sin nye lærling. Dette er en enkel og fin tegnefilm for de yngste.  I Norden ville nok en tilsvarende fortelling vært helt annerledes, men det er bare positivt at barn får se en film om Julenissen som blir fortalt fra synspunktet til et mer sydlig land. Budskapet er også lettfattelig og nyttig. I løpet av filmen lærer barn at selv om man er redd for ting og ikke er helt sikker på seg selv, så kan man med gode venner, et godt hjerte og litt «stå på»-vilje overvinne problemer og bli en sterkere person.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jul i Mummidalen

Jul i Mummidalen

Finsk/polsk barnefilm, 2017
Anbefales for barn

Mummi er i det filosofiske hjørnet i denne koselige barnefilmen, der Mummi, familien og vennene hans er opptatt av sol, vinterens gleder og å lage til en flott julefeiring. Det mest interessante med filmen er at den formidler et rent naturorientert syn på julen. Her er alle referanser til en tradisjonell kristen jul fjernet. Det handler om solen, og at man i den mørke årstiden skal tilbringe de lengste nettene med dem man er glade i – med god mat og drikke. Juletreet er viktig i Mummidalen, som et symbol på lykke, men julestjernen i toppen av treet er byttet ut med en rose. Her ligger mye interessant man kan snakke med barna om, og som kan føre til lærerike betraktninger om hvorfor vi feirer jul.
Les Barnevaktens anmeldelse

Stjernen (Julestjernen)

Stjernen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Anbefales fra seks år

Denne fine familiefilmen presenterer juleevangeliet i en slags lettversjon, gjennom mye humor, litt spenning og et fint innblikk i historien om Jesusbarnet. Humoren passer for alle aldre, og historien har både fart og spenning. Ideen med å formidle juleevangeliet sett fra dyrenes side fungerer utmerket, og gir et godt utgangspunkt for samtale om hvorfor vi feirer jul.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den magiske juleesken

Dansk animasjonsfilm, 2016
Anbefales fra seks år

Åtte år gamle Julius må redde julen i en kjekk barnefilm med særegen animasjon og fin stemning. Filmen har også et godt budskap som gjør det lett å forstå hvorfor de slemme i filmen oppfører seg slik de gjør. Dette er en kjekk film i førjulstiden som er tillatt for alle, men vi anbefaler den fra seks år på grunn av noen litt dramatiske elementer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julenatt i blåfjell

Norsk barnefilm, 2009
Anbefales fra syv år

Prinsesse Fjellrose og Rødnissegutten Dreng må redde verden fra evig mørke i dette spennende og underholdende filmeventyret som anbefales fra sju år. Filmen har et fint budskap om mot, tilgivelse og verdien av å hjelpe hverandre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn

Norsk barnefilm, 2011
Anbefales fra fem år

Den andre filmen om nissene i Blåfjell er et fint førjulseventyr med et tydelig klimabudskap for barn mellom fem og tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hjemme Alene 1 & 2

Alene Hjemme

Amerikansk komedie, 1990/1992
Anbefales fra syv år

En liste med anbefalte julefilmer må ha med disse klassiske komediene. I Hjemme Alene-filmene må Kevin klare seg aleine etter at familien hans glemmer ham når de skal reise på juleferie. Det er ikke noe problem for Kevin, som tar opp kampen mot to klossete innbruddstyver og lærer dem en skikkelig lekse. Disse klassiske julekomediene er perfekte for å komme i julestemning, og vil helt sikkert vekke lattermusklene. I tillegg formidler begge filmene et fint budskap om hvor verdifull familien er for oss.

Polarekspressen

Polarekspressen

Amerikansk animasjonsfilm, 2004
Anbefales fra syv år

Chris er i ferd med å miste troen på julenissen, men på julekvelden stopper et skinnende, svart tog utenfor huset hans. Konduktøren inviterer ham med på det som skal bli en fantastisk reise, og som fjerner all tvil hos Chris på at det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan fatte. Denne filmen er basert på Chris Van Allburgs fantasifulle julefortelling, og kan smelte hjertet til den mest hardbarka realist. Polarekspressen har et vakkert budskap om tro, verdien av vennskap, respekt for andre, mot og det gode i å være snill mot andre. Historien formidler at julens ånd ligger i hjertet, og alle karakterene fremstår som gode forbilder.

Grinchen (2018)

Grinchen

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Anbefales for alle aldre

Grinchen hater julen. Den grønne, hårete karen ønsker hele feiringen dit pepperen gror, og han vil aller helst være for seg selv i fjellet sitt – langt unna de plagsomme Hvemene i Hvemvik. De har så mye juleglede at Grinchen får helt fnatt. Men Grinchen hadde ikke regnet med vesle Cindy Lou, som har sin egen plan for å få en god jul. Denne klassiske amerikanske historien om den gretne Grinchen, som har et hjerte som er to størrelser for lite, har gledet familier over hele verden med sin humor og sitt varme budskap. Grinchen er kanskje litt slem, men han er aller mest morsom, og vi får etterhvert stor sympati og forståelse for den ensomme særingen. Filmskaperne har endret en del i forhold til originalhistårien, og det er nok her filmen har sin svakeste side. Dette er en fin, underholdende og hjertevarm julefilm for hele familien, men vi synes nok at versjonen med Jim Carrey fra 2000 er hakket bedre.
Les Barnevakten anmeldelse

Grinchen (2000)

Grinchen

Amerikansk komedie, 2000
Anbefales fra syv år

Grinchen hater julen. Han ergrer seg grønn over alle Hvemingene i Hvemvik som forbereder julen med stor entusiasme. Men da han reiser ned til byen for å sabotere møter han vesle Cindy Lou, den eneste i byen som stiller spørsmålstegn med Hvemingenes opptatthet av gavekjøp og julepynt. Hun bestemmer seg for å finne ut mer om Grinchen, og resultatet blir at Grinchen sitt hjerte vokser og begge lærer julens egentlige mening.

Niko og veien til stjernene

Finsk animasjonsfilm, 2008
Anbefales fra syv år

Reinsdyrgutten Niko sin store drøm er å bli en av Julenissens flygende hjelpere. Han legger ut på en lang og farefull ferd til Nissefjellet, og på veien opplever han spennende eventyr og lærer litt om livet. Karakterene er sjarmerende og morsomme, og hver enkelt formidler ulike og lærerike innsikter. Filmen passer ikke for de aller yngste, men ellers er dette en flott familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

It’s a wonderful life

It's a wonderful life

Amerikansk drama, 1946
Anbefales fra syv år

I denne klassikeren fra 1946 blir vi kjent med George Bailey, som har ofret sine egne drømmer til fordel for å gjøre hjembyen sin til et bedre sted å bo. Men en julaften vurderer han å ta sitt eget liv. Da kommer hans skytsengel og viser ham hvordan livet i byen ville ha vært dersom han aldri hadde eksistert. Denne filmen inkluderes som regel på listen over tidenes beste filmer, og formidler et flott og rørende julebudskap.

Julenissens datter

Julenissens datter

Dansk drama, 2018
Passer fra seks år

Denne danske barnefilmen har et originalt konsept med et flott budskap som passer for barn fra seks år, men likevel har ikke filmskaperne lykkes helt. Ideen er utmerket: Helt fra starten snus våre forestillinger om Julenissen på hodet. Her er han en del av et større samfunn der guttebarna lærer å bli julenisse, mens jentene lærer å bli nissekone – og så blir man en del av et stort nissekorps når man blir voksen. Når dette samtidig kombineres med et flott budskap om at jenter selvfølgelig må ha de samme muligheter som gutter, så ligger alt til rette for en flott film. Men samtidig er konfliktene for enkle og overdrevne. Det blir overtydelig at nissesamfunnet er urettferdig, og et medlem i det konservative eldrerådet har til og med djevelhorn som hårfrisyre. Likevel er dette en underholdende og artig film for barn som byr på en fin blanding av spenning, hjertevarme og humor.
Les Barnevaktens anmeldelse

Et førjulsmareritt (The Nightmare before Christmas)

Et førjulsmareritt

Amerikansk animasjonsfilm, 1993
Anbefales fra ni år

Filmen handler om den uberegnelige gresskarkongen Jack Skellington, som regjerer over Halloween-byen. Han kontrollerer produksjonen av alt det redselsfulle, uhyggelige og overraskende som byen eksporterer til «den virkelige verden» hvert år. En dag går Jack seg vill og oppdager julebyen. Jack vil gjøre denne vidunderlige verdenen til sin egen, og derfor kidnapper han Julenissen. Denne dukkefilmen er meget godt laget, og er en blanding av skrekk og gru, fantasi, musikal og komedie. Dette er en litt annerledes julefilm med originale karakterer og en flott historie som absolutt fortjener kultstatusen den har fått. Filmen er høyt verdsatt av filmelskere og kritikere. Aldersgrensen er ni år på grunn av flere skremmende skikkelser og skumle scener.

A Christmas Carol

A Christmas Carol

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Anbefales fra elleve år

Denne nyinnspillingen av den klassiske historien til Charles Dickens er flott laget, og gir en fin og underholdende filmopplevelse, samtidig som julegleden vekkes. Jim Carrey gjør en god rolle som Ebenezer Scrooge, den gretne grinebiteren som møter julespøkelsene fra fortid, nåtid og fremtid, før han åpner hjertet sitt og vil gjøre godt igjen for alle ugjerningene sine.

Just Friends

Just Friends

Amerikansk komedie, 2005
Anbefales fra elleve år

Dette er en helsprø romantisk komedie som foregår i juletider, og som omhandler den frustrerende opplevelsen å bli forelsket i en venn – som bare vil være venner. Dette er langt fra å være stor filmkunst, men de sjarmerende karakterene og den overdrevne helsprø humoren gjør dette til en upretensiøs og underholdende film for ungdom – der Julenissen settes i brann.

Elf

Elf

Amerikansk komedie, 2004
Aldersgrense syv år (på norsk DVD-utgivelse)

Alven Buddy passer ikke helt inn på Nordpolen, og etter å ha laget kaos drar han til New York for å finne sin biologiske far. Dette er ikke en toppfilm, men det er likevel en sjarmerende og morsom komedie som passer fint i juletiden. Passer best for ungdom.

O, jul med din glede

O, jul med din glede

Amerikansk komedie, 2004
Anbefales fra seks år

Familien Kran har alltid feiret den perfekte jul. Men når deres eneste datter for første gang ikke skal feire julen hjemme, bestemmer ekteparet seg for å droppe julen og reise på cruise i stedet. Det faller ikke i god jord i nabolaget, samtidig som en rekke andre komplikasjoner oppstår. Dette er en morsom komedie som passer fint for litt eldre barn, ungdom og voksne.

Love Actually

Love Actually

Amerikansk romatisk komedie, 2003
Anbefales for hele familien

Kjærligheten er ikke lett. Denne klassiske romantiske komedien følger en gruppe mennesker som opplever at kjærligheten stikker kjepper i hjulene for dem. Og når alle deres skjebner vikles sammen i London på julaften, da blir resultatet en sjarmerende og tidløs – om enn litt «klissete» – film med et stort ensemble av stjerner som kan vekke julestemningen i familien. Merk at det er noen seksualiserte vitser og noe grov språkbruk i filmen.

Surviving Christmas

Surviving Christmas

Amerikansk komedie, 2004
Anbefales for ungdom

I stedet for å feire julen alene bestemmer Drew Latham seg for å reise til sitt idylliske barndomshjem. Det er bare ett problem; når han ringer på døren oppdager han at familien som bor der ikke er hans familie. Drew har allikevel bestemt seg for å feire en riktig gammeldags familiejul, og bestikker sin «nye» familie slik at han kan tilbringe julen hos dem. Dette er en helsprø og uhøytidelig julekomedie som passer fint til ungdom.