Gode tips til Spilluka

Klar for å spille med barna? Her får du alt du trenger for å komme i gang. Vi har håndplukket spill som passer til forskjellige spillkonsoller. I tillegg har vi forslag til spill som er overkommelige for de som ikke har spilt så mye fra før.

Velkommen til Spilluka – et arrangement i regi av Barnevakten og samarbeidspartnere der voksne i hele landet inviteres til å spille sammen med barna. Hvor skal man begynne, og hvilke spill passer til å spille med barna?

Konkrete tips fordelt på ferdighetsnivå finner du nederst på siden. Og er du på jakt etter en ny spillkonsoll kan det være verdt å lese denne guiden før du foretar et innkjøp.

Flåklypa Grand Prix

I dette spillet får man kjøre lekre biler fra Flåklypa-universet. Her gjelder det å nå pallplassering, og man kan kjøre alene eller sammen med en venn på delt skjerm. Bak rattet på de andre bilene sitter datastyrte motstandere som også forsøker å nå førsteplassen.

Spillet har en eventyrlig stil med nydelige farger, et lekent preg og detaljer i bildet. Omgivelsene er nydelig og representativt for norsk natur. Her ser man bilskilt, tuneller, fjell og fjorder. Langs veiene ser man også små vann, hytter og fossefall.

Her er det fart, spenning og konkurranse for store og små.

Plattform: Windows/Nintendo Switch
Aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: 
Alle

Les anmeldelsen vår av spillet her

It Takes Two

I dette spillet må to spillere jobbe på lag for å løse ulike hindringer. Målgruppen med dette spillet er ikke direkte barn selv om utformingen også kan treffe litt større barn og ungdom.

Historien i spillet introduserer ektefellene Cody og May som snart er klar for å annullere ekteskapet sitt. Men gjennom spillets gang må de lære å samarbeide til tross for konflikt og uenighet.

Og oppgavene er varierte. I det ene øyeblikket kverker man veps med en kanon, så styrer man en blyant for å tegne streker mellom prikker. Om ikke det er nok kan man også styre et fly, hoppe på frosker og slåss mot en kjempestøvsuger og en hissig verktøykasse.

Plattform: PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows
Aldersgrense fra PEGI:
12 år
Vanskelighetsgrad: 
12 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Super Mario Party

Med mer enn åtti minispill er det nok av moro for både store og små. Super Mario Party kan best sammenlignes med brettspill, men i digital format. Opptil fire spillere som er enten mennesker eller datastyrte motstandere, konkurrerer på et spillbrett om å få flest mulig stjerner og mynter.

I tillegg så deltar man i minispill underveis for å samle mynter og stjerner. Her kan man samarbeide eller spille mot hverandre.

Plattform: Nintendo Switch
Aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: 
6 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Unravel 2

I dette spillet styrer man to små personer laget av garn som vandrer rundt i ulike scenario og steder. Spillet er en platformer med hjernetrim hvor målet er å få karakterene trygt fra ene enden av banen til den andre. Underveis må man hjelpe hverandre.

Spillet har mange nordiske inspirasjoner i lyd og omgivelser, så mens man vandrer gjennom snøstrødde gater og kjente hus, samt kyster og fyrtårn, vil man høre kjær og kjent felemusikk. Musikken skaper en avslappende og magisk atmosfære.

Plattform:PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows/Switch
Aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad:
7 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga får barn (og foreldre) bryne seg på hele sulamitten med ni Star Wars-filmer. Vi snakker om flere tiår med filmutgivelser fra 1977 til 2019. Riktignok ikke med alle scener, detaljer og fortellinger.

Man tar rollene som både helter og skurker med navn som Luke Skywalker, Rey, og Obi-Wan Kenobi eller Darth Vader, keiser Palpatine og Kylo Ren. Ferden går både til fots, i diverse flyvemaskiner og roboter. I tillegg til at man kan slåss med alt fra kraften og lyssverd til laservåpen. Her er det noe for alle og enhver med andre ord.

Å kunne dele opplevelsen med en venn er også et stort pluss. Her kan man slåss side om side mot skurker samt løse gåter og hindringer når det trengs. Og bare så det er sagt. Enten man har en heftig duell med lyssverd, eller flyr Millenium Falcon i spennende slag i verdensrommet – så er det høy Star Wars-faktor hele veien.

Plattform:PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows/Switch
Aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad:
7 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Phogs

Phogs! er et nydelig samarbeidsspill som passer perfekt for barn og foreldre som vil spille sammen, eller barn som vil spille sammen med venner.

I dette spillet møter man en hund, eller retter sagt, to hunder som henger sammen. Akkurat dyrets anatomi og oppbygging er vanskelig å gå nærmere inn på – men man kan definitivt fastslå at disse hundene er nokså søte.

Poenget med spillet er å løse en rekke logiske hindringer ved å bevege seg gjennom labyrinter og ulike områder.

Plattform:PlayStation 4 og 5/Xbox One og series X og S/Windows/Switch
Aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: 
6 år

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Du finner flere tips til spill basert på vanskelighetsgrad (og den voksnes erfaring med spill) under:

Til deg som er nokså fersk i «gamet»

Har du berøringsangst for å ta tak i en håndkontroller, eller rett og slett klar for kamp, men noe ustø i tredimensjonale spillverdener?

Under finner du tips til spill som alle i familien kan mestre. Trykk deg inn på hvert enkelt spill for å lese en omtale av spillet.

Til deg som har spilt litt før

Du har kanskje spilt litt i ny og ne og er på jakt etter flere titler som kan krydre spillbiblioteket. Her er noen tips fra oss.

Velg blant norske kvalitetsspill

Dra på eventyr med Kaptein Sabeltann, jobb på en fiskebåt i Atlanteren eller hjelp apekatter med å bygge strukturer i verdensrommet. I denne artikkelen har vi samlet en rekke gode, norske spill som kan være vel verdt å sjekke ut:

Til deg som vil spille på nett med barna

Få flere tips og bruk vårt filter (anbefalte alder) for å finne enda flere spilltips blant våre mange anmeldelser.


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.