Filmtips til sommerkvelden

Etter en lang og god sommerdag kan det være kjekt å avslutte kvelden med en god film. Les våre tips her.

Artikkelen ble opprinnelig publisert 10. juni 2021. Den er oppdatert 21. juni 2023.

Vil du ha enda flere filmtips?

Vi i Barnevakten har oppdaterte lister med filmtips i mange kategorier, blant annet gode familiefilmer på Netflix, Viaplay og Disney+. Ta også en kikk på våre aller beste filmtips for ulike aldersgrupper; 0-6 år, 6-9 år, 9-12 år og 12-15 år.

Du kan også søke etter filmer etter alder og terningkast i vår store database med filmanmeldelser.

Klassiske sommerfilmer

Grease

Grease

Amerikansk musikal, 1978
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

I sommerferien møter en snill pike en tøff kjekkas med talent på dansegulvet. Spørsmålet er om forelskelsen blir noe av når skolen starter. Denne klassiske musikalen fra 1978 er en hyllest til 1950-tallet, og samtidig en tidløs film som passer for flere generasjoner.

E.T. The Extra-Terrestrial

Amerikansk eventyr, 1982
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

En bortkommen liten utenomjordisk skapning, tre millioner lysår hjemmefra. En ensom ti år gammel gutt som tar ham med seg hjem, og får sitt livs sommerprosjekt. Denne prisbelønnede klassikeren fra Steven Spielbergs er en morsom og rørende film som egner seg for hele familien.

Vaiana

Amerikansk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med Vaiana viser Disney på nytt at ingen er bedre på å levere flott underholdning sammen med et godt budskap. Med strålende animasjon får vi en miks mellom komedie, musikal og litt spenning som egner seg ypperlig for hele familien. «Hvem er jeg?» er spørsmålet som driver historien fremover. Gradvis lærer Vaiana å lytte til sin indre stemme, samtidig som hun får innsikt i seg selv og hvor hun kommer fra.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rio/Rio 2

Amerikanske komedier 2010/2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Filmene om papegøyen Blu og vennnene hans er spennende, morsomme og sjarmerende animasjonesfilmer som passer for alle aldre. Bli med til fargerike Rio, der Blu opplever sitt livs eventyr og finner ekte frihet, og til jungelen i Amazonas, der Blu drar i den andre filmen for å fine sine røtter.
Les Barnevaktens anmeldelse av Rio
Les Barnevaktens anmeldelse av Rio 2

Arriettas Hemmelige Verden

Japansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en animasjonsfilm. Filmen beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Når de etter hvert åpner seg helt for hverandre, blir det sterke poenget med filmen tydelig.  I siste halvdel av filmen kommer noen ganske dramatiske scener, men på grunn av det bevisste musikkvalget oppleves de aldri som truende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Sommeren med Tess

Nederlandsk komedie, 2019
Tillatt for alle

Ti år gamle Sam og familien er på øyferie, men broren hans brekker beinet på første dagen der. Kjipt for broren hans, men det gjør at Sam må finne noen andre å leke med, og møter Tess. Hun er en ganske spesiell jente med en genial plan for å bli kjent med sin biologiske far. Hun har bare én uke på seg, og rekrutterer Sam som hjelperen sin. Filmen vant Barn i Byens filmpris under Barnefilmfestivalen 2019. Juryen bestod av barn i alderen 10-13 år. Les deres begrunnelse for tildelingen.
Les mer på Filmweb

Luca

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Luca er en ung gutt – og et sjømonster – som lever på havets bunn utenfor en liten bygd i Italia. Når drømmen om frihet og verden utenfor fører han til å søke mot overflaten, blir det starten på et eventyr der han møter Alberto og den friske jenten Julia. De tre vennene føler seg alle litt utenfor, og når drømmen om et bedre liv knytter dem sammen påvirker de hverandre på både godt og vondt, samtidig som de både hjelper hverandre og utvikler seg til å bli selvstendige mennesker. Et annet tema som går gjennom hele filmen, og som preger personligheten og valgene til barna, er det vanskelige forholdet de har til foreldrene sine. Disse gode karakterskildringene går hånd i hånd med det som utvikler seg til å bli et sterkt budskap om inkludering og mangfold. Vi tror filmen har stort potensiale til å skape gode refleksjoner rundt viktige tema som vennskap, familie, rase, utdanning og mye mer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Nims hemmelige øy

Amerikansk familiefilm, 2007
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Ikke en klassiker kanskje, men vi tar den med likevel. Lille Nim lever på en paradisøy sammen med faren sin, omgitt av eksotiske dyr og inspirert av legender og bøker. Så en dag forsvinner faren under et uvær, og øya blir invadert. Nim trenger hjelp av verdens største eventyrer – men han er jo bare en helt i en bok. En nevrotisk forfatter svarer på nødanropet, og et eksotisk eventyr begynner.

Ute i naturen

Sommeren er en flott tid for å utforske naturen. Her er noen filmer som kan inspirere til utforskning og naturvern.

Operasjon froskeegg

Nederlandsk barnefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Max og Jesse får en morsom og spennende tur gjennom skog og mark når de legger ut på jakt etter froskeegg. Denne nederlandske barnefilmen vant publikumsprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2009, og det var helt fortjent. Dette er en flott film for barn, full av sjarm og glede. Tempoet er rolig, slik at de yngste ikke vil ha problemer med å følge historien. Det skjer alltid noe morsomt og spennende, og med jevne mellomrom stemmer karakterene i en artig sang.  Naturopplevelsene til Max og Jesse fremstilles som spennende eventyr, og barn som ser filmen vil forhåpentligvis bli nysgjerrige på livet i naturen og inspirerte til å oppsøke skog og mark. I tillegg er forholdet mellom Max og Jesse et fint forbilde, der barna som ser filmen får innblikk i at selv om man har gjort noe dumt eller fortalt en løgn, så er det alltid best å være ærlig. Og selv om man kanskje blir uvenner en liten stund, så blir man gjerne enda bedre venner etterpå.
Les Barnevaktens anmeldelse

Brillebjørn på bondegården

Brillebjørn på bondegården

Norsk barnefilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales for de yngste

I denne filmen er Brillebjørn og Lucy på besøk hos besteforeldrene til Lucy. Besteforeldrene bor på en bondegård med mange fine dyr og ting. Vi møter blant annet høner, sauer, kuer og traktorer, og i tillegg kommer fetter Liam på besøk. Likevel er ikke alt gøy hele tiden, men det løses uten problemer av Brillebjørns fantasimagi. Dette er en fin og koselig film som passer ypperlig for de aller yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

En annen film om Brillebjørn som kan vekke nysgjerrighet for naturen er Brillebjørn på ferie, som vi også anbefaler for de yngste.

Kule Kryp 2

Kule Kryp 2

Fransk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dette er en original og kul film om fire insekter som havner på eventyr i Karibien. Uten et ord formidles de morsomme og spennende opplevelsene til to marihøner, en svart maur og et annet hårete småkryp. Filmen har et rolig tempo, men den er full av artige påfunn og kan vekke barns interesse for naturen. Dette er en sjarmerende familiefilm som passer utmerket for barneskolebarn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Denne filmen er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr «Den lille havfruen». Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven. Uten et eneste ord skildrer denne filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Heldiggrisen Babe

Amerikansk/australsk drama, 1995
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne klassiske barnefilmen om den positive grisungen Babe er så sjarmerende og inspirerende at det er en fryd, og inkluderes av mange på listen over de beste barnefilmene som er laget. Filmen har et flott og hjertevarmende budskap om å være god og snill, se det beste i alle, ha tro på hverandre og ikke minst en stor oppmuntring om at man kan klare mye mer enn det andre forventer. Filmen har også en mild samfunnskritikk. Både dyrene og menneskene er fordomsfulle og lite tillitsfulle, men dette skyldes ikke ondskap, mer en mangel på at ingen har åpnet øynene deres for alternativer. Dette er også en film som vil gi barn større forståelse av hvor kjøttmat kommer fra, og at dyrene på gården slaktes for å spises, uten at dette fremstilles på en ubehagelig måte. Med andre ord, hele historien er konstruert med den hensikt å utvide horisonten, skape refleksjon og vise hvor mye bra som kommer av å være snill med andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hårete Hevn (Furry Vengeance)

Amerikansk komedie, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Dan Sanders får virkelig oppleve dyrenes vrede når han blir leder for et prosjekt som skal erstatte et flott naturreservat med et stort boligfelt. Dette er en artig komedie med et tydelig naturvennlig budskap – her handler det om å vise barn og unge at menneskenes utbygging av flotte naturområder ikke kan fortsette. Filmen er laget for en ung målgruppe, og passer utmerket for barn opp til tolv år, men hele familien kan gjerne kose seg med denne filmen sammen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lassie kommer hjem

Lassie kommer hjem

Tysk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år

Det er flott at Lassie er tilbake for en ny generasjon barn. Denne tyske filmen utpreger seg ikke på noen måte, men den er godt laget og byr på god stemning, litt spenning og mye annet morsomt. For unge barn som liker hunder er filmen midt i blinken, og filmen rører med sin gode skildring av det sterke båndet mellom Florian og Lassie. Filmen har mye god tematikk om lojalitet, vennskap og det å aldri gi opp.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Sommer-blockbusteren

Sommeren har tradisjonelt vært tiden for lansering av storfilmer, og det er noe med sommerkvelder, uhøytidelig underholdning og heftige spesialeffekter. Her er noen tips til påkostede actionfilmer for eldre barn og ungdom.

Thor

Amerikansk actioneventyr, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Filmen om tordenguden Tor og Åsgårds krigere inneholder alt som skal til i en god action/fantasy-film. Thorhar en troverdig fortelling i bunn, der forholdet mellom Odin og hans to sønner Thor og Loke utgjør hoveddelen sammen med Thors jordiske kjærlighetshistorie. Thors endring fra arrogant og kjepphøy kriger til ydmyk og heltemodig kronprins er godt fortalt og gjør at seeren virkelig forstår årsakene til at Thors krigerske instinkt ikke vil føre til fred i Odins rike. Filmen er satt i et fascinerende landskap der galakser krysses via Bifrost – broen fra Åsgård til Midgard – som i Thor er et såkalt ormehull. Filmen har mange vakre scener, og regissør Kenneth Branagh har lykkes fra a til å.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jumanji: Welcome to the Jungle/Jumanji: The Next Level

Jumanji: Welcome to the Jungle

Amerikanske actioneventyr, 2017/2019  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år 

Når fire vidt forskjellige ungdommer må sitte igjen på skolen, så blir det starten på et vanvittig eventyr i en farlig jungelverden. I kjelleren finner de nemlig et gammelt videospill som sender dem inn i et dataspill der gruppen må samarbeide for å heve en grusom forbannelse og komme seg hjem igjen. Begge disse filmene er nøyaktig det de gir seg ut for å være – uhøytidelige og urealistiske eventyr laget for å more sitt publikum. Men i tillegg finnes det også et fint budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: Welcome to the Jungle
Les Barnevaktens anmeldelse av Jumanji: The Next Level

Wonder Woman

Wonder Woman

Amerikansk actioneventyr, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

«Wonder Woman» gjør det god science fiction skal gjøre; fortelle oss noe om den virkelige verden gjennom et underholdende fantasiunivers. Denne antikrigsfilmen gir et spennende innblikk i menneskets natur og ikke minst den kvinnelige hovedpersonens blanding av sårbarhet og styrke. Dette er en meget god superheltfilm, og den viser at kvinnelige helter er det for få av.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fabeldyr og hvor de er å finne

Fabeldyr og hvor de er å finne

Amerikansk/britisk eventyrfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Historien om Salamander Fisle og hans strabaser med fabeldyr i New York er blitt et knakende godt actioneventyr. Anbefales for barn fra tolv år, og for eldre ungdom og voksne likeså. Filmen er basert på boken med samme navn, og historien finner sted 70 år før Harry Potter sine år på Galtvort.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rogue One: A Star Wars Story

Amerikansk actioneventyr, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Storslått stjernekrig med et fint budskap blir topp filmunderholdning i denne filmen fra Star Wars-universet. Effektene og eventyruniverset er svært flotte, og det er lett å heie på heltinnen og hennes venner. En artig robot er selvfølgelig også med. I løpet av historien bygges det opp et flott perspektiv på hvilket offer som kreves for å kjempe for rettferdighet, frihet og fred. Flere karakterer og deres utvikling bygger opp under dette, og når filmen er ferdig sitter man igjen med noe å tenke på. Sammen med andre tema som tap og håp fremstår dette som en spennende og frisk vinkling.
Les Barnevaktens anmeldelse

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

Amerikansk actioneventyr, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Storslagen avslutning på Avengers-serien er «må se» for superheltfans. Heltene blir mer personlige og innsatsen er skyhøy i det som er blitt en kruttsterk siste kamp for de mange superheltene i Avengers.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hobbiten: En uventet reise

Amerikansk actioneventyr, 2017  
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år 
Tolkiens historie om Bilbo Lommelund blitt et energisk, morsomt og storslagent eventyr som anbefales på det varmeste. Med sjarm, humor og teft for detaljer presenteres vi for et stort og fargerikt persongalleri. Men den fine humoren blir bare friske avbrekk i det som er en energisk og dramatisk historie. Det er ingen mangel på skumle og fantastiske mytiske skapninger, og én ting skal være sikkert – det er Gollum som stjeler showet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Moro med nettvett

Her er et knippe filmer som byr på flott underholdning og morsomme og tankevekkende poenger om skjermbruk og nettvett.

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rive-Rolf krasjer internett

Rive-Rolf krasjer internett

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Bli med Rive-Rolf og Vanilje på et spennende, hjertevarmt og morsomt eventyr som presenterer dilemmaene med nettbruk på en smart og engasjerende måte. Med humor og innsikt lar denne filmen både barn og foreldre kjenne på sitt forhold til nettbruk på en måte som stimulerer til samtale og understreker viktigheten av å være åpen og ha tillit til hverandre. Filmen er et glimrende utgangspunkt for en samtale om livet på nett, men det er en mulighet for at barn kan misforstå noen elementer, så vil vi oppfordre foreldre til å snakke om filmen med barna. Den beste og morsomste sekvensen i hele filmen er for øvrig da Vanilje drar til Disney sin nettside, og vi får servert selvironi av beste sort, samt et par veldig gode og morsomme poeng.
Les Barnevaktens anmeldelse

Searching

Searching

Amerikansk spenningsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår nemlig hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på både godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye nyttig om nettvett.
Les Barnevaktens anmeldelse

Missing

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Hele Missing er fortalt gjennom en skjerm. Som oftest er det hovedpersonen Junes datamaskin, men diverse andre – som telefon eller smartklokke – blir også brukt. Dette skaper sterke begrensninger for kameraarbeid og scenene generelt, men det hele er utført på en fabelaktig måte. Dette er en meget god og engasjerende thriller som viser oss de uendelige mulighetene teknologien gir oss på unikt vis, uten at det distraherer fra spenningen.
Les Barnevaktens anmeldelse

100 ting

100 ting

Tysk dramakomedie, 2020
Barnevaktens vurdering: NB! Anbefales for eldre ungdom

Morsom og varmt tysk drama som stiller gode spørsmål om forbrukersamfunnet, ekte lykke og skjermbruk. Toni og Paul er forbrukerslaver som søker lykke fra ting, og som ikke har meningsfulle mellommenneskelige forhold med andre enn sine aller nærmeste. Spesielt Paul sin kjærlighet for mobiltelefonen er utrolig artig og treffende beskrevet, og det blir enda bedre når han må legge den fra seg. Her blir den moderne hverdagen satt på spissen på en måte som alle som kan kjenne seg igjen i, og resultatet er både underholdende og tankevekkende. Mest sett handler filmen likevel om jakten på ekte lykke, og forbrukersamfunnet settes opp som et stort hinder for å oppnå dette. De to hovedpersonene er selvopptatte og ulykkelige, og forstår ikke at de søker lykke på feilt sted. Men når de må håndtere hverdagen på en helt annen måte, uten forbruk i det hele tatt, tvinges de til å ta et oppgjør med både seg selv og hverandre, samtidig som de oppdager at forholdene til andre mennesker er mye viktigere enn ting for å bli lykkelig.
Les Barnevaktens anmeldelse

 

For de aller yngste

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Charlie Brown roter det meste til. En dag kommer en flyttebil, og en ny familie flytter inn i nabohuset. Når det viser seg å være en søt rødhåret jente går Charlie helt i spinn. Men hvordan kan et usikkert og klønete null – som Charlie kaller seg selv – bli en vinner og få en jente som «er noe» til å like ham? Dette er en frisk og morsom film som passer for både barn og voksne, der Charlie Brown begir seg inn på en rekke sprø prosjekter for å få en jente til å like seg. Charlie går gjennom alle mulige følelser og usikkerhet, og vi som ser på lærer litt om at man aldri må gi opp, og at det ikke er nødvendig å gjøre ting så vanskelig. Det aller beste er at Charlie gjennom hele filmen viser en omtanke og en ærlighet som i første omgang får ham til å virke som en skikkelig skrulling. Men i det lange løp viser Charlie oss at det å være snill, omsorgsfull, ærlig, modig og lite selvhøytidelig er det som betyr noe.
Les Barnevaktens anmeldelse

Knerten

Norsk barnefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Det kan lønne seg å ha en venn som Knerten. Det synes i alle fall Lillebror, som får seg en kul kamerat og møter en søt prinsesse i den første filmen i det som har blitt en flott filmserie for barn. I løpet av filmen gjentar Lillebror flere ganger at «det går bra», selv når han er redd og lei seg. Denne positive innstillingen hjelper ham gjennom omstillingen når han flytter til et nytt sted, og er noe barn kan lære mye av. Filmen er også en flott hyllest til fantasien. Livet til Lillebror blir mye bedre når han finner Knerten, og denne innbilte virkeligheten er noe Lillebror har godt av. Filmen tar også opp en del «voksne» problemer, blant annet knyttet til pengemangel, noe som gir barn et verdifullt innblikk i at livet kan være vanskelig av og til, og hvor viktig det er å holde sammen da. Aldersgrensen er tillatt for alle, men merk at noen drømmesekvenser kan være litt skumle for de aller yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flere filmer for de yngste

Klikk her for å finne enda flere flotte filmer for de aller yngste barna.

For hele familien

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år 

Bjørnen Paddington er fra Perus dypeste jungel, men en naturkatastrofe fører ham til London. Det blir imidlertid ingen lett sak å tilpasse seg storbyen for en liten, jungelvant bjørn. Heldigvis møter han familien Brun, men det er bare starten på et feiende flott eventyr. Historien har en fin blanding mellom humor og varme, der vi virkelig får sympati for og kan le av alle de sprø påfunnene til den vesle bjørnen og familien Brun, som alle er litt rare på hver sin måte. Filmen har også et fint – og moderne – budskap om hva som utgjør en familie, samtidig som karakterene har personligheter og utvikler seg på måter som gir små innblikk i hvordan vi er skrudd sammen. Det korte tilbakeblikket som viser herr Brun før og etter han fikk barn, er for eksempel både innsiktsfullt og kjempemorsomt. Paddington en vellaget, lattervekkende og varm film som passer utmerket for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vi anbefaler også den like gode oppfølgeren, Paddington 2.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Blind Side

The Blind Side

Amerikansk drama, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende og inspirerende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie. Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner fremfor en mer realistisk skildring av Michaels bakgrunn. Dette kan ses på som en svakhet, men det styrker også budskapet om medmenneskelighet, samtidig som filmen passer supert for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flere gode familiefilmer

Klikk her for å finne flere tips til gode familiefilmer.

Alt fra Pixar

Er man på jakt etter gode familiefilmer, er det umulig å velge feil blant alt Pixar Animation Studios har laget. Vi anbefaler alle Pixars spillefilmer på det varmeste. Merk at aldersgrensene varierer noe, så sjekk gjerne om de er tillatt for alle eller har seks års aldersgrense. Se vår artikkel med en liste over noe det beste fra Pixar:
Filmtips: Pixar setter standarden

Litt grøss og gru?

For de som liker litt skumle filmer finnes det mange gode grøssere som også passer for litt yngre barn.

Gåsehud

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Barnevaktens vurdering: Passer fra ni år

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flere barnevennlige skrekkfilmer

Klikk her for å finne flere tips til grøss og gru som passer for barn